NRK Meny
Normal

Svenskene fortviler over elendig OL-deltagelse

Norge har trolig vunnet medaljekampen mot svenskene allerede før OL starter. Norge har deltagere i nesten dobbelt så mange OL-øvelser som svenskene.

Marcus Hellner

Marcus Hellner er et av Sveriges medaljehåp i OL, men langrenn er bare én av få idretter der svenskene stiller mannsterke i Sotsji. Norge, her representert ved Petter Northug (ryggen til), har langt flere OL-deltagere enn svenskene. Det har også vertsnasjonen Russland, en av deres største gullhåp er Alexandr Legkov (t.h.). Bildet er fra verdenscup-stafetten på Lillehammer i desember.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Ifølge en undersøkelse gjort av Sveriges største TV-kanal SVT sender Sverige deltagere til bare 38 av 98 OL-øvelser i Sotsji.

– Det er ikke bra for utviklingen av svensk idrett. Vi ser tendensen både i sommer- og vinter-OL, så det er ikke et nytt fenomen, sier sportssjef i Sveriges olympiske komité (SOK), Anders Wiggerud, til SVT.

– Ser mørkt ut

I den første av en rekke saker som belyser denne utfordringen har SVT kartlagt hvilke øvelser Sverige har tapt seg mest i.

«Sverige er en stolt vintersportsnasjon, en av de største i OL-historien, men selv om vi fortsatt står sterkt i langrenn, alpint og ishockey ser det veldig mørkt ut i andre tradisjonelle svenske idretter», skriver SVT.

Det kanskje verste eksemplet er kvinneskiskyting der Sverige ikke stiller med én eneste deltaker i Sotsji.

En enorm kontrast til de prestasjonene Magdalena Forsberg, Anna Carin Olofsson og Helena Eckholm har levert de siste 20 årene. Forsberg herjet på siste halvdel av 1990-tallet og vant verdenscupen hele seks sesonger på rad (1996 - 2002), Olofsson tok OL-gull i Torino og Eckholm vant distansecupen så sent som for to år siden.

Resultatene stoppet med Eckholm som la opp etter 2011/12-sesongen.

Dro til Norge

Idretter som skøyter, snowboard, fristil og hopp trekkes også frem som begredelig kapitler i dagens svenske idrettshverdag.

Den eneste kvinnelige svenske skihopperen som holder OL-nivå er Helena Olsson, men hun har flyttet til Norge og reiser til Sotsji som norsk.

Kombinert, bob, aking og skeleton - idretter der det deles ut 12 OL-medaljer til sammen - er mer eller mindre døde i Sverige, ifølge SVT.

Tall som TV-kanalen har hentet frem viser på den annen side at Norge stiller med utøvere i hele 67 øvelser i Sotsji.

– Dersom vi skal nå målet vårt om å ta 20 OL-medaljer i fremtiden kan vi ikke støtte oss på at for eksempel langrenn har like bra uttelling som i Vancouver.

– Vi må få flere idretter på banen. Så enkelt er det, sier Wiggerud.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal