NRK Meny
Normal

Svenskene fortviler over elendig OL-deltagelse

Norge har trolig vunnet medaljekampen mot svenskene allerede før OL starter. Norge har deltagere i nesten dobbelt så mange OL-øvelser som svenskene.

Marcus Hellner

Marcus Hellner er et av Sveriges medaljehåp i OL, men langrenn er bare én av få idretter der svenskene stiller mannsterke i Sotsji. Norge, her representert ved Petter Northug (ryggen til), har langt flere OL-deltagere enn svenskene. Det har også vertsnasjonen Russland, en av deres største gullhåp er Alexandr Legkov (t.h.). Bildet er fra verdenscup-stafetten på Lillehammer i desember.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Ifølge en undersøkelse gjort av Sveriges største TV-kanal SVT sender Sverige deltagere til bare 38 av 98 OL-øvelser i Sotsji.

– Det er ikke bra for utviklingen av svensk idrett. Vi ser tendensen både i sommer- og vinter-OL, så det er ikke et nytt fenomen, sier sportssjef i Sveriges olympiske komité (SOK), Anders Wiggerud, til SVT.

– Ser mørkt ut

I den første av en rekke saker som belyser denne utfordringen har SVT kartlagt hvilke øvelser Sverige har tapt seg mest i.

«Sverige er en stolt vintersportsnasjon, en av de største i OL-historien, men selv om vi fortsatt står sterkt i langrenn, alpint og ishockey ser det veldig mørkt ut i andre tradisjonelle svenske idretter», skriver SVT.

Det kanskje verste eksemplet er kvinneskiskyting der Sverige ikke stiller med én eneste deltaker i Sotsji.

En enorm kontrast til de prestasjonene Magdalena Forsberg, Anna Carin Olofsson og Helena Eckholm har levert de siste 20 årene. Forsberg herjet på siste halvdel av 1990-tallet og vant verdenscupen hele seks sesonger på rad (1996 - 2002), Olofsson tok OL-gull i Torino og Eckholm vant distansecupen så sent som for to år siden.

Resultatene stoppet med Eckholm som la opp etter 2011/12-sesongen.

Dro til Norge

Idretter som skøyter, snowboard, fristil og hopp trekkes også frem som begredelig kapitler i dagens svenske idrettshverdag.

Den eneste kvinnelige svenske skihopperen som holder OL-nivå er Helena Olsson, men hun har flyttet til Norge og reiser til Sotsji som norsk.

Kombinert, bob, aking og skeleton - idretter der det deles ut 12 OL-medaljer til sammen - er mer eller mindre døde i Sverige, ifølge SVT.

Tall som TV-kanalen har hentet frem viser på den annen side at Norge stiller med utøvere i hele 67 øvelser i Sotsji.

– Dersom vi skal nå målet vårt om å ta 20 OL-medaljer i fremtiden kan vi ikke støtte oss på at for eksempel langrenn har like bra uttelling som i Vancouver.

– Vi må få flere idretter på banen. Så enkelt er det, sier Wiggerud.

Siste nytt

 • Sejersted vant NM i utfor

  Adrian Smiseth Sejersted vant NM i utfor i Hafjell onsdag. OL-mesteren i utfor, Aksel Lund Svindal, kunne ikke hamle opp med Sejersted. Svindal endte på bronseplass, mens Kjetil Jansrud tok NM-sølv. I kvinneklassen sikret Marte Berg Edseth seg NM-gullet.

  Adrian Smiseth Sejersted
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Konnerud fikk ski-NM 2020

  Konnerud er tildelt NM på ski langrenn første del om to år. Det melder Norges Skiforbund tirsdag. Det var to søkere til arrangementet.

 • FA skal undersøke Zlatan

  Zlatan Ibrahimovic risikerer å bli straffet av det engelske fotballforbundet (FA) etter at han har involvert seg i et nytt spillselskap. Den svenske fotballstjernen har reklamert for det nye spillselskapet BetHard, skriver den engelske avisen Mirror.

  Zlatan
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport og musikk med håndball kvinner Kroatia - Norge