Hopp til innhold

Mener årets julebord er ekstra viktig – ber ledere ta ansvar for god festkultur

I disse triste tider med dårlig økonomi og krig trenger folk å ha det hyggelig, mener Akan. Her er deres beste tips for en vellykket fest for alle.

jenter drikker vin

VIKTIG TREFF: Økonomi, hjemmekontor og krig gjør årets julebord enda viktigere for mange, mener Akan.

Foto: Kelsey Chance

– Å treffes, ha det hyggelig sammen og bygge tilhørighet tenker vi er viktigere i år enn tidligere, sier direktør i Akan kompetansesenter, Elisabeth Ege.

De har 60 års erfaring med å hjelpe ledere og bedrifter med å forebygge og håndtere rusproblemer.

Elisabeth Ege, direktør i Akan.

– Å ta noen glass og ha bevissthet rundt hvor mye man drikker, er viktig, sier direktør i Akan, Elisabeth Ege.

Nå er det flere grunner til at julebordet betyr ekstra mye.

Høyere rente og priser gjør at en del har fått økonomiske utfordringer. Samtidig er det et trist verdensbilde med krig.

Etter pandemien har dessuten mange ansatte fått fast hjemmekontor deler av uka, påpeker Ege.

– Vi tror årets julebord er et lyspunkt og et pusterom for mange, sier hun.

Les også Mener flere bør vurdere alkoholfrie julebord: – Redd for å bli trigga

Tommy Sjåfjell, spesialrådgiver i Korus Sør og brukerrepresentant A-larm.

Tipsene til god julebordskultur

Nylig fortalte NRK at flere dropper julebordet på jobb på grunn av alkoholbruk, viser en undersøkelse fra FHI.

Akan-direktøren mener ledere og bedrifter må legge til rette for at alle skal få en god opplevelse og kan være med.

Det viktigste er å snakke om det før festen begynner, mener hun.

– Det skaper en større forutsigbarhet når man avklarer forventningene til hvordan man skal ha det.

Julebord

Julebordet kan være et lyspunkt og pusterom for mange i år, mener Akan kompetansesenter.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bonger er ikke bare positivt

Dersom målet er å kontrollere hvor mange glass ansatte får spandert, er ikke bonger nødvendigvis bra, påpeker Ege.

Bonger begrenser det, men de byttes og gis bort. Anbefalingen er å snakke om det. Da er det tydelig hvis noen skulle drikke mer enn man tåler, sier hun.

Mange mener det har blitt bedre enn før. Det tror Akan-direktøren stemmer.

Trenden med økt salg av alkoholfrie varer bekrefter det, viser hun til.

– Men det varierer delvis fra bransje til bransje og mellom virksomheter. Noen har høy bevissthet rundt det, andre ikke.

Opplever mindre flatfyll

Restauranten Osebro i Porsgrunn skal ta imot 5000–6000 gjester til julebord denne sesongen.

Det har blitt mer bevissthet rundt alkoholbruk hos mange bedrifter, mener driver Robert Lind.

Robert Lind, Becks Brasseri og bar, Øya

Robert Lind driver blant annet restauranten Osebro i Porsgrunn. Han ser at flere bedrifter viser mer måtehold når det gjelder alkohol på julebord.

Foto: Randi Nørstebø / NRK

– Mye av dette med bonger har strammet seg litt inn etter koronaen, og på grunn av økonomien. Flatfylla er ikke så utpreget som det var før.

Julebordsesongen er høysesong, og viktig for å holde liv i mange restauranter, påpeker han.

Likevel mener Lind at det er bra at alkoholen ikke får flyte fritt.

– Mange bedrifter er mye mer forsiktig enn noen gang, og det er positivt for oss. Vi har også blitt strengere enn vi var før.

Restauranten opplever at flere av kundene deres velger alkoholfrie alternativer.

– Egentlig er folk flinkere til å velge alkoholfritt, også på julebord, sier han.

Les også Folk velger julebord til tross for trangere økonomi

En kvinnelig servitør går gjennom fullsatt restaurantlokale.

Les også Politimann gikk i svart på julebord med kolleger – må i fengsel