– Å treffes, ha det hyggelig sammen og bygge tilhørighet tenker vi er viktigere i år enn tidligere, sier direktør i Akan kompetansesenter, Elisabeth Ege.
De har 60 års erfaring med å hjelpe ledere og bedrifter med å forebygge og håndtere rusproblemer.
Nå er det flere grunner til at julebordet betyr ekstra mye.
Høyere rente og priser gjør at en del har fått økonomiske utfordringer. Samtidig er det et trist verdensbilde med krig.
Etter pandemien har dessuten mange ansatte fått fast hjemmekontor deler av uka, påpeker Ege.
– Vi tror årets julebord er et lyspunkt og et pusterom for mange, sier hun.
Tipsene til god julebordskultur
Nylig fortalte NRK at flere dropper julebordet på jobb på grunn av alkoholbruk, viser en undersøkelse fra FHI.
Akan-direktøren mener ledere og bedrifter må legge til rette for at alle skal få en god opplevelse og kan være med.
Det viktigste er å snakke om det før festen begynner, mener hun.
– Det skaper en større forutsigbarhet når man avklarer forventningene til hvordan man skal ha det.
Bonger er ikke bare positivt
Dersom målet er å kontrollere hvor mange glass ansatte får spandert, er ikke bonger nødvendigvis bra, påpeker Ege.
– Bonger begrenser det, men de byttes og gis bort. Anbefalingen er å snakke om det. Da er det tydelig hvis noen skulle drikke mer enn man tåler, sier hun.
Mange mener det har blitt bedre enn før. Det tror Akan-direktøren stemmer.
Trenden med økt salg av alkoholfrie varer bekrefter det, viser hun til.
– Men det varierer delvis fra bransje til bransje og mellom virksomheter. Noen har høy bevissthet rundt det, andre ikke.
Opplever mindre flatfyll
Restauranten Osebro i Porsgrunn skal ta imot 5000–6000 gjester til julebord denne sesongen.
Det har blitt mer bevissthet rundt alkoholbruk hos mange bedrifter, mener driver Robert Lind.
– Mye av dette med bonger har strammet seg litt inn etter koronaen, og på grunn av økonomien. Flatfylla er ikke så utpreget som det var før.
Julebordsesongen er høysesong, og viktig for å holde liv i mange restauranter, påpeker han.
Likevel mener Lind at det er bra at alkoholen ikke får flyte fritt.
– Mange bedrifter er mye mer forsiktig enn noen gang, og det er positivt for oss. Vi har også blitt strengere enn vi var før.
Restauranten opplever at flere av kundene deres velger alkoholfrie alternativer.
– Egentlig er folk flinkere til å velge alkoholfritt, også på julebord, sier han.