Hopp til innhold

Velger julebord til tross for trangere økonomi

Dyrtid og høye renter stopper ikke folk fra å gå ut og spise. Mange restauranter er fullbooket før jul.

Restaurant Jimmys

NOK Å GJØRE: Fullt hus på restauranten Jimmy's på Grünerløkka i Oslo en mandagskveld i november.

NOK Å GJØRE: Fullt hus på restauranten Jimmy's på Grünerløkka i Oslo en mandagskveld i november.

På Le Benjamin på Grünerløkka i Oslo forbereder kokkene seg på nok en hektisk kveld.

Bordene fylles opp av folk, selv om mange har mindre å rutte med.

– Jeg er kanskje litt overrasket over at folk prioriterer å gå ut å spise når de har mange andre regninger de skal betale.

Det sier leder på Le Benjamin, Ove Andre Jakobsen.

Le Benjamin på Grunerløkka

Kokkene på Le Benjamin er full sving før kveldens gjester kommer.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Mange i bransjen opplever det samme.

Flere av restaurantene NRK har snakket med forteller om gode tider i bransjen - til tross for prisøkning og høye renter.

Forventet nedgang

På restauranten Alex Sushi er daglig leder positivt overrasket.

Flere av oss hadde forventet nedgang nå i dyrtid, men tvert imot er det omvendte vi ser, sier daglig leder Thea Sandberg.

Hun forteller om flere nye gjester som kommer for å teste restauranten.

– Jeg tror faktisk vi har «dyrtiden» å takke for dette, for gjester begynner å bli desto mer kvalitetsbevisste når de først bruker penger, sier Sandberg.

Restauranter på Grunerløkka.

Mange restauranter er fullbooket før jul.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Ikke bekymret for julebordsesongen

Le Benjamin-sjefen er også styreleder i Norsk restaurantforening, som representerer 50 spisesteder i Norge.

Også de melder om mange gjester.

Jakobsen tror det henger sammen med årene med korona og nedstenginger.

– Folk trenger og setter pris på sosiale plattformer hvor de kan møtes og kose seg, sier han.

Ove André Jakobsen, styreformann, Norsk restaurantforening

Sjef på Le Benjamin, Ove Andre Jakobsen, tror folk har blitt mer kvalitetsbevisst, og heller spiser bedre, men sjeldnere.

Foto: Bård Nafstad / Bård Nafstad

NRK har vært i kontakt med 21 restauranter i ulike prisklasser i Oslo. Mange av dem er positive før julebordsesongen. De aller fleste sier at de har stor pågang og at det meste er fullbooket frem til jul.

Skal du ut og spise på restaurant før jul?

Prioriterer restaurantbesøk

Tarjei Espolin Johnson har ikke lagt om restaurantvanene ennå. Han er på restaurant et par ganger i uka.

Det er fordi jeg synes det er et godt tilbud i Oslo og det er hyggelig å møte gode venner og spise god mat, sier han.

Johnson tror at folk fortsatt prioritere hygge, selv om hverdagen har blitt dyrere.

– Jeg tror fortsatt folk prioriterer å få gjort sånne ting, og heller kutter ned på forbrukskjøpet, sier han.

Tarjei Espolin Johnson og sønnen Leon.

Sønnen Leon er glad i å gå på restaurant. Da spiser han helst pizza.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Vidar og Marit Nyquist unner seg en del restaurantbesøk.

– Det er koselig å gå ut. Vi bruker mer penger på restaurant nå enn vi gjorde før. Vi har bedre tid, og ganske god råd, sier Vidar.

De er pensjonister, har voksne barn og ingen store lån de må betale på.

Vidar og Marit Nyquist

Vidar og Marit koser seg ofte på restaurant. Men de har forståelse for at yngre i etableringsfasen og med små barn ikke har råd til det samme nå om dagen.

Foto: Bård Nafstad / NRK