Hopp til innhold

Kåre (92) skulle bli kastet ut av Norge

DRANGEDAL (NRK): Neste uke skulle 92 år gamle Kåre Grunnsund, med røtter i Kroken i Drangedal, bli kastet ut av Norge.

Kåre Grunnsund

HJERTET I KROKEN: 92 år gammel har Kåre Grunnsund et ønske om å bo hjemme i Kroken, der han er født og oppvokst. Tirsdag neste uke måtte han ut av landet – før UDI i dag ringte med gode nyheter.

Foto: Robert Hansen / NRK

92-åringen fortalte Drangedalsposten i går at han hadde fått beskjed om at han ikke lenger fikk være i landet. Etter et år med søknader og korrespondanse med politi og UDI, står det i siste brev fra politiet at søknaden om statsborgerskap er henlagt.

Han har et ønske om å kunne bli i Kroken resten av livet, fordi det er her røttene hans er. Og han ønsker å bli gravlagt her.

Jeg er blitt en gammel mann og hadde et håp om å kunne bli begravet på kirkegården i Kroken sammen med mine forfedre.

Kåre Grunnsund (92) / Drangedalsposten

Men han har fått avslag fra UDI om statsborgerskap fordi søknaden var feil levert, og da er byråkratiet nådeløst. Innen 29. august må 92-åringen forlate Norge – kanskje for siste gang.

Nærmest hjertet

Til Drangedalsposten sier Grunnsund at han er skuffet og opprørt.

– Selv om jeg har bodd mange år i Australia, er det Kroken som ligger mitt hjerte nærmest, sier 92-åringen.

Kåre Grunnsund

Kåre Grunnsund flyttet til Australia som ung mann. Der stiftet han familie og ble australsk statsborger.

Foto: Robert Hansen / NRK

Grunnsund er født og oppvokst i Kroken i Drangedal. Etter å ha jobbet på anlegg i Norge etter krigen, var han en av mange som fikk et tilbud tidlig på 50-tallet om å bli med til et prestisjeanleggsprosjekt i Australia. Da gikk det som det ofte går: Grunnsund fant seg kone og stiftet familie «down under».

Gjennom årene har han vært mye på besøk i Drangedal, med midlertidig oppholdstillatelse. Sist gang han var her ble han rådet til å søke norsk statsborgerskap på nytt. Men da begynte problemene.

Det er slik at vi mennesker ikke har all verdens tid når vi er 92 år, og Grunnsund og vennene i Drangedal følte seg hjelpeløse i kampen mot byråkratiet.

Gode nyheter fra UDI

Men så, mens NRK er hos Grunnsund i dag, får han en telefon fra UDI. Til NRK sier områdeleder Anne Kari Kollstrøm i UDI at Grunnsund får ønsket sitt oppfylt og får bli i Norge.

– Da vi ble kjent med saken, så vi at søkeren ikke hadde funnet helt ut av søknadsprosessen, sier Kollstrøm, og forklarer:

– Grunnsund ville søke direkte om norsk statsborgerskap. Det kan han ikke gjøre, siden han ikke bor i Norge. Da han fikk beskjed om dette trakk han søknaden.

Kollstrøm forstår at søknadsprosessen kan ha blitt opplevd vanskelig.

– Det kan ha vært vanskelig å søke på Internett, og på grunn av dårlig hørsel har det kanskje vært vanskelig å få med seg alt som har blitt sagt på telefon.

Betingelsene for at Grunnsund nå kan få bli i Kroken – også etter kommende tirsdag – er at han må melde seg til politiet, fylle ut riktig søknad om oppholdstillatelse for personer som er født norske, og så, når han har hatt den tillatelsen i to år, kan han søke om å bli norsk statsborger igjen.

– Han kan altså bli, men må skynde seg litt med søknaden. Han har fått informasjon om hvordan han skal gjøre det, og vil få hjelp, sier Kollstrøm.

Drangedal kirke

Her på kirkegården i Kroken ønsker Kåre Grunnsund å bli gravlagt sammen med sine forfedre.

Foto: Robert Hansen / NRK

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) skriver i en e-post til NRK at hun håper at Grunnsund, sammen med sine nære og kjære, kan glede seg over den positive beskjeden.

– Vi er glade for at UDI har funnet en åpning i regelverket som Kåre Grunnsund kan søke på for å få opphold i Norge. Det skulle bare mangle at dette skulle ordne seg. Det er viktig at vi har regler som setter klare krav, men de skal heller ikke virke mot sin hensikt. Jeg er glad for at de ikke gjør det i dette tilfellet heller, skriver Listhaug.