Hopp til innhold

I dag fikk de skolebøkene sine

Flere ungdomsskoler i Tønsberg er stengt på grunn av streiken, men i dag ble elevene bedt om å komme på skolen.

Klasserommet er fullt av elever som sitter ved pultene sine.

Nesten alle elevene ved Presterød ungdomsskole møtte opp for å få skolebøkene sine tirsdag formiddag.

Foto: Aina Indreiten / NRK

På Presterød ungdomsskole informerer rektor Steinar Strand Jensen, elevene om streiken og ber dem gå til sine klasserom der bunker med bøker er klargjort til hver enkelt elev. Sammen med skolens bibliotekar har han klargjort lærebøker med hele årets pensum til hver enkelt av de 448 elevene.

Skoleledelsen frykter elevene skal bli hengende etter i undervisningen og ba elvene komme på skolen for å få utlevert skolebøkene.

Les også:

– Det er for at elevene skal få mulighet til å komme i gang med årets læring. Det har vært et ønske fra både foreldre og elever. Ut ifra oppmøtet ser jeg et elevene er klare for å komme i gang, sier rektor.

Vil jobbe på egen hånd

Martine Saastad sitter med en stabel med bøker på pulten sin.

Martine Saastad sitter med en stabel med bøker på pulten sin. Hun er klar for å komme i gang med skolearbeidet.

Foto: Aina Beate Indreiten / NRK

Og nesten alle elevene møtte opp på skolen for å hente sine bøker. Kun sju av de 448 elevene uteble og elevene NRK møtte var stort sett ivring etter å komme i gang med selvstudier. Rektor anbefalte elevene å jobbe med skolefagene minst en time hver dag og flere ville følge oppfordringen.

– Jeg kommer i hvert fall til å gjøre noe. Pappa er veldig glad for at vi har fått noen oppgaver. Det er litt dumt at vi ikke har noen lærer til å undervise, spesielt siden vi skal begynne med nynorsk, og det har jeg ikke peiling på, sier Jenitha Sittampalam og får støtte av klassevenninnen Martine Saastad.

– Jeg har også tenkt å jobbe med skolearbeid hjemme. Mamma vil at jeg skal gjøre oppgaver og ha selvundervisning, sier Martine.

Jentene som går i niende klasse synes det er greit at lærerne streiker, men håper streiken snart er over. De er redde for å gå glipp av for mye, dersom streiken fortsetter lenge.

– Det er deilig med fri, men vi må jo ha så og så mye undervisning, og vi presterer kanskje ikke like godt som de andre som ikke er rammet av streiken, sier Martine.

– Positivt at de kommer i gang

Streikende lærere sitter ute i solen.

Erling Holst Pedersen (f.v.), Mari Killingstad og Laila Kirkebøen sitter streikevakt utenfor Presterød ungdomsskole i Tønsberg.

Foto: Aina Beate Indreiten / NRK

Utenfor skolen sitter tre lærere streikevakter og ser elevene gå hjem med bøkene de har fått av rektor. Men lærer Erling Holst Pedersen synes det er bra at elevene kan begynne på skoelarbeidet selv om skolen holder stengt under streiken.

– Jeg er jo litt opptatt av vår konflikt ikke skal ramme tredjepart for sterkt. Også opplever jeg at elevene er motiverte og positive. Og da er vi kommet godt i gang når streiken er over.

Han er ikke redd for at elevenes selvlæring skal ødelegge formålet med streiken.

– Jeg tror at virkningen er der, selv om vi prøver å møte tredjepart på denne måten.

Les også:

Bruker tid i stallen og på nettbrett

Jenitha Sittampdam, Rikke Wickstrøm Haugen og Johanna Fritzøe sitter i skolens aula.

Jenitha Sittampdam (f.v.) er sikker på at hun skal bruke tid på skolearbeid i dagene som kommer. Rikke Wickstrøm Haugen og Johanna Fritzøe er ikke like sikre.

Foto: Aina Beate Indreiten / NRK

Og selv om mange vil følge oppfordringen var det noen som var usikre på om de ville greie det på egen hånd.

Rikke Wickstrøm Haugen og Johanna Fritzøe syns det er deilig med ekstra sommerferie, og innrømmer at siden skolen skulle startet har de ikke gjort veldig mye.

Johanna Fritzøe har brukt mye tid på Ipaden sin, og Rikke Wickstrøm Haugen har fått mye ekstra tid i stallen med hesten sin.

– Hvis vi virkelig begynner å kjede oss, så kanskje, men det er nok å finne på, forteller de to jentene, mens de ser på hverandre og ler.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark