Hopp til innhold

KS lokker med fleksibel arbeidstid

Mens KS krever låst arbeidstid for lærerne tilbyr den samme organisasjonen fleksibilitet for egne ansatte.

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

«Hos oss legger vi til rette for fleksibilitet gjennom tekniske løsninger og fleksibel arbeidstid da vi vet at du har et liv utenfor jobben.»

Med denne teksten lokker KS til seg nye ansatte. Akkurat nå er det ingen ledige stillinger i KS, men den generelle utlysningen er uendret fra 2009 og er det første som møter jobbsøkere som er nysgjerrige på en fremtid i KS.

Dobbeltmoral

– Denne annonsen viser dobbeltmoralen i KS, i det at de tilbyr sine ansatte forhold som de prøver å frarøve oss, sier Hilde Glenne som er lærer ved Børresen ungdomsskole i Drammen. I dag er hun streikevakt.

I den generelle utlysningen heter det at Kommunesektorens organisasjon kan tilby gode muligheter for etter- og videreutdanning og fleksibel arbeidstid med sommertid.

Lærerstreik Drammen

Streikevaktene Karoline Johnsen, Nihal Sayilgan og Hilde Glenne mener at KS driver med dobbeltmoral.

Foto: Gunnar Røsberg

– Det er en sånn annonse man skal bruke for å tiltrekke seg arbeidstakere, for å få de beste, sier Morten Rennemo, som er lokal streikeleder for utdanningsforbundet i Harstad.

Han mener det høres ut som om KS har to ulike innfallsvinkler.

– I KS har du stor frihet og stor tillit. Når du skal lage arbeidsvilkår for lærerne så er det over på styring, kontroll og mangel på tillit. Jeg vet ikke hva man skal kalle denne forskjellen, men det kan ligne på shizofreni, sier Rennemo.

Ulike oppfatninger av fleksibilitet

Fagsjef i media og strategi i KS, Kjell Erik Saure, er uenig og mener at oppfattelsen av fleksibel arbeidstid er svært ulik.

– At vi har fleksibel arbeidstid betyr at arbeidsgiver har 100 prosent styring over arbeidstida og at vi i utgangspunktet er på arbeidsplassen sju og en halv time hver dag. Det betyr at jeg kan avtale med min leder dersom jeg for eksempel har arbeidsoppgaver som det er bedre at jeg løser hjemme. Dersom jeg får ja, kan jeg gjøre det, sier Saure.

Forskjellen er altså at det er arbeidsgiver og ikke arbeidstaker som har siste ord i om det er mulig å ta med seg jobben hjem på en bestemt dag og en bestemt tid.

Saure opplyser at ansatte i KS har kjernetid fra klokken ni til femten om vinteren og klokken ni til fjorten om sommeren. De kan komme på jobb tidligere og gå fra arbeidet seinere, men innenfor klokken seks om morgenen og ti om kvelden.

Han mener at lærerne vil kunne få samme mulighet til fleksibilitet innefor lignende rammer.

– Det er det full anledning til i den arbeidsavtalen som nå gjelder, i den arbeidstidsavtalen som ble forkastet og i det som nå ligger på bordet fra KS, sier Saure.

AKTUELT NÅ