NRK Meny
Normal

Sparer på lærerstreiken

Drammen kommune sparer flere millioner kroner på lærerstreiken, men kan ikke love at pengene går tilbake til skolen.

Lærer i streiketog

Drammen kommune sparer betydelige lønnsutgifter mens lærerne streiker. Men kan ikke love at pengene føres tilbake til skolene.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Under en grønn presenning i ly av regnet på Børresen skole sitter lærerne Ola Berg og Vibeke Granli. De to holder streikevakt og får tida til å gå med sang og gitarspill. De legger ikke skjul på at dagene utenfor skolen blir lange.

Lærere i streik får tida til å gå med gitarspill og sang

Lærere i streik ved Børresen skole i Drammen får tida til å gå med gitarspill og sang.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

– Det er kjedelig, vi har lyst til å komme i gang med arbeide og gjøre det vi faktisk streiker for å få lov til å gjøre, sier Ola Berg.

Les også: Storstreiken fortsetter – og kan vare lenge

Over 300 lærere streiker i Drammen etter den siste opptrappingen sist torsdag. 150 av dem jobber på barneskoler som Drammen kommune har ansvaret for. De andre jobber på videregående skoler som Buskerud fylkeskommune har arbeidsgiveransvar for.

Øver på sanger

De to øver på en sang de skal fremføre på et streikearrangement i Drammen tirsdag og de aner ikke hvor lenge de blir sittende utenfor skolen sin uten å gjøre så mye annet enn å synge og bli godt kjent med hverandre.

– Vi vet jo ikke så mye mer enn det som blir kjent gjennom mediene, men vi håper jo selvfølgelig at vi er tilbake på jobben så fort som mulig. Det viktigste er at vi får en avtale som vi er fornøyd med, sier Vibeke Granli.

Lærer Vibeke Granli

Lærer Vibeke Granli jobber på Børresen skole i Drammen.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Så lenge denne avtalen ikke er på plass, er både hun og kollega Ola Berg forberedt på å sitte så lenge det behøves utenfor skolen.

Sparer penger mens tida går

Og mens lærerne streiker sparer kommunen penger, faktisk hele en og en halv million kroner hver eneste uke forteller Trond Julin, kommunaldirektør for økonomi og næring.

– Nå er den jo trappet opp sist torsdag og vi har arbeidsgiveransvar for 150 av dem som nå er tatt ut. Vi sparer ca. 300.000 kroner per dag.

Trond Juhlin

Trond Julin, kommunaldirektør for økonomi og næring i Drammen kommune forteller at pengene spart på lærerstreik går inn i det store sluket i kommuneøkonomien.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

Og det er langt ifra første gangen kommunen har spart penger på streik. Streiken i 2010 gav en innsparing på 3 millioner kroner, mens i 2012 ble det mellom 8–10 millioner kroner. Men Julin synes ikke dette er en god måte å spare penger på.

– Nei, dette er jo ikke noen hyggelig situasjon for kommunen som er en tjenesteprodusent som skal levere et tilbud. Så dette er ingen måte vi ønsker å spare penger på.

Og pengene de går inn i det store sluket i kommuneøkonomien.

– I utgangspunktet så har pengene gått til å saldere andre sider av kommuneøkonomien som har vært i ubalanse.

Vil ha mer penger til skolene

Men lærerne utenfor Børresen skole har klare meninger om hva pengene bør brukes til.

– Pengene som spares under streiken bør kunne puttes inn i skolen slik at den kan bli så god som vi ønsker, sier Vibeke Granli.

Streikevaktene på Børresen skole

Lærere i streik på Børresen skole i Drammen sitter vakt utenfor skolebygningene.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK