Nå er de endelig enige om nytt navn

Det er klart hva den nye planlagte kommunen bestående av Holmestrand og Hof skal hete.

I dag ble det klart at den nye planlagte kommunen som skal bestå av Holmestrand og Hof skal hete Holmestrand. Uenigheter om navnet har tidligere gjort at arbeidet med kommunesammenslåingen har vært ved å strande.

SE VIDEO: Torsdag kom prosessen med å slå sammen Hof og Holmestrand kommuner ett skritt nærmere. Ordførerne i de to kommunene ble enige om nytt navn på den planlagte kommunen.

Torsdag formiddag ble forhandlingsutvalget for Hof og Holmestrand enige; den nye kommunen skal hete Holmestrand. Holmestrand-ordfører Alf Johan Svele er naturlig nok fornøyd med navnevalget:

– Jeg er glad for at vi kom i havn med en avtale. Selvfølgelig har vi ment at Holmestrand har vært det riktige navnet, og det fikk vi til. Så jeg er veldig fornøyd, sier han til NRK.no.

Uenigheter om navnet har tidligere gjort at arbeidet med kommunesammenslåingen har vært nær å strande. Hof og Holmestrand gikk nemlig hver til sitt under det siste møtet i forhandlingsutvalget. Bakgrunnen var at Svele slo fast at den nye kommunen skulle hete Holmestrand. Det var Hof-ordfører Mette Måge Olsen uenig i.

Ønsket Nord-Jarlsberg

Olsen skulle fortsatt helst sett at navnet på den nye kommunen ikke ble Holmestrand.

– Det er ikke til å stikke under en stol at navnet har vært et tema i Hof. Vi har egentlig ønsket oss navnet Nord Jarlsberg, fordi vi har tenkt 4K. Dermed har det vært et naturlig navn. Hof har også vært et forslag, sier hun, og legger til:

– Men vi har også vært veldig klare på at det er viktigste har vært å få til en avtale om et nytt navn. Nå har vi blitt enige om Holmestrand og det betyr at vi har fått med punkter i avtalen som vi har blitt fornøyde med. Jeg tror at veien videre går veldig greit.

Det såkalte 4K-alternativet innebar at Andebu, Re, Hof og Holmestrand ble slått sammen, men det ble forkastet.

– Har fått gjennom mange ønsker

Olsen mener at Hof kommune har fått gjennom mange ønsker i avtalen om nytt kommunenavn.

– De fleste punktene i avtalen handler om Hof, det står veldig lite i avtalen om Holmestrand. Men det er ganske naturlig, for i denne sammenslåingen blir vi den minste.

Hof og Holmestrand tar sikte på sammenslåing fra 1. januar 2018, og må sende inn søknad om dette til Kommunaldepartementet før nyttår.

– Ei fellesnemnd skal jobbe aktivt i de to årene fram til det. Vi har nedfelt en del ting i avtalen som er premissene for dette arbeidet. Også må vi ikke glemme at Holmestrand nå har samarbeidet med Hof siden 2009 i 3K, så vi har lært hverandre godt å kjenne, sier Svele.

Han sier at forhandlingene med Hof har foregått i en god atmosfære.

– Vi har vært veldig enige om målsettingen og de store trekkene. Vi har hatt noen diskusjoner underveis, men jeg føler ikke at de har vært veldig kompliserte. Det har vært god fremdrift i forhandlingene.