Hopp til innhold

Dannet ny regjering høsten 1814

Historiker og forfatter Karsten Alnæs er på Jarlsberg hovedgård utenfor Tønsberg. Her forteller han historien om den verdensvante greven Herman Wedel Jarlsberg. I siste del av historien forteller Alnæs om riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 og tiden etter.

Siste del av historien om Herman Wedel Jarlsberg. Karsten Alnæs forteller fra Jarlsberg hovedgård i Tønsberg.

Se del 4 av nettserien «I grevens tid»

– Han gikk inn i året (1814) som nederlagets mann og ut av året som den som samlet nordmennene

Karsten Alnæs

Herman Wedel Jarlsberg er en av de mest markante politikerne i norsk historie. Han var en av de 112 i riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.

Wedel Jarlsberg hadde stor innflytelse på hvordan vår grunnlov ble utformet, og han ble utpekt til å danne regjering høsten 1814.

I den tredje og siste episoden om livet til Herman Wedel Jarlsberg får vi høre om de harde forhandlingene på Eidsvoll i 1814.

– Herman hadde styrke, karisma og mot nok til å stå imot Karl Johan

Karsten Alnæs

Ifølge Karsten Alnæs så var det Herman Wedel Jarlsberg som til slutt fikk samlet nordmennene. Han mener Wedel Jarlsberg var svært vesentlig for hvordan vår grunnlov ble utformet og forsvart i ettertid.

Under ser du et bildegalleri fra Jarlsberg hovedgård og 12. generasjon på Jarlsberg, Nicolaus Wedel Jarlsberg. Herman Wedel Jarlsberg var tipp-tipp-tipp oldefaren til Nicolaus. Senere i denne serien kan du se dybdeintervjuer med Nicolaus og høre hans tanker om familiearven.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark