Daniel ba om respekt – skolen kontaktet politiet

Etter at Daniel Aall Skillinghaug (15) overhørte to lærere snakke nedsettende om flere elever, skrev han et innlegg på Facebook og ba om lærernes respekt. Skolen truet med å anmelde ham fordi han identifiserte lærerne.

Daniel Aall Skillinghaug

VARSLER: Daniel Aall Skillinghaug har fått mye støtte fra andre elever og foreldre etter innlegget på Facebook. – De kaller meg en varsler, sier Daniel til NRK.

Foto: Aina Indreiten / NRK

"R.E.S.P. E. KT.......
Hva er respekt?
Jeg trodde det var noe man lærte fra man var liten og videre inn i skolen. Det å ha respekt for hverandre og sine medmennesker. I alle sammenhenger hvor man jobber med mennesker som for eksempel på: sykehus, sykehjem, fengsel, skolen osv. Men realiteten er dessverre ikke sånn ..."

Slik begynner innlegget Daniel Aall Skillinghaug la ut på Facebook 29. mars. Bakgrunnen for innlegget var en samtale han forteller han overhørte mellom to lærere etter en skoletime på Revetal ungdomsskole.

De andre elevene hadde gått ut av klasserommet, men Daniel, som satt opptatt bak en PC-skjerm, la ikke merke til det før han hørte lærerne låse døren. Før han rakk å si at han var der begynte de to lærerne å snakke om flere elever på skolen, forteller han.

– De snakket om flere elever, inkludert meg, på en nedlatende måte. Det var ubehagelig å høre og ekkelt å få vite at lærerne snakker slik om oss når vi går ut av klasserommet, sier Daniel.

Facebook-innlegg Daniel Aall Skillingshaug

FACEBOOK-INNLEGG: Daniel Aall Skillinghaug skrev et innlegg om opplevelsen på Facebook fordi han vil bli hørt. (Teksten er redigert etter at det ble lagt ut)

Foto: Skjermbilde
Ville bli hørt

I innlegget på Facebook stiller Daniel Aall Skillinghaug spørsmål ved hvordan ungdom skal få sunne holdninger når lærere som er utdannet pedagoger behandler elevene på en lite respektfull måte.

– Jeg ble sjokkert over det jeg hørte, og etter å ha snakket med flere av de elevene det gjaldt valgte jeg å legge det ut på Facebook. Elevrådet har tatt opp dårlige forhold mellom lærere og elever tidligere uten at det har hjulpet, og nå ville vi blir hørt, forklarer Daniel.

Rektor ved Revetal ungdomsskole, Mona Larsen, bekrefter til NRK at elevrådet har tatt opp forhold mellom lærere og elever tidligere, men sier det har vært på mer generelt grunnlag.

– Dette er ting vi selvfølgelig har jobbet med. Det er leit at elevene ikke har følt seg hørt, men Daniel har ikke snakket med meg om det han opplevde før han gikk ut på Facebook, sier Larsen.

Monica og Daniel A. Skillinghaug

STØTTER SØNNEN: Monica Skillinghaug er stolt av sønnen sin, Daniel Aall Skillinghaug. – Han er modig som tør stå i dette, sier hun.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Kontaktet politiet

Mona Larsen ønsker ikke å kommentere innlegget til Daniel Aall Skillinghaug, men bekrefter at skolen har kontaktet politiet.

– I mange saker henter jeg inn råd fra andre instanser. Det gjelder også politiet, sier Larsen.

Trine Berg, gruppeleder for Indre Vestfold lensmannskontor har bekreftet overfor NRK at skolen har anmeldt Daniel, men rektor sier etter at saken kom på trykk at dette ikke stemmer.

– Det kan ha blitt oppfattet som en anmeldelse, men vi sendte saken til politiet for å søke om råd, sier Larsen.

– Daniel forteller om lærere som snakker nedsettende om elever og ber om respekt. Hva synes du om det?

– Vi jobber som profesjon med å opptre respektfullt, utover det har jeg ingen kommentar.

Hvordan er situasjonen på skolen nå?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Daniels mor, Monica Skillinghaug, sier de i et møte med skolen ble fortalt at skolen ønsket en juridisk vurdering av innlegget til Daniel av hensyn til lærernes personvern.

I det opprinnelige innlegget var det opplysninger som kunne identifisere lærerne, men dette har Daniel Aall Skillinghaug i ettertid fjernet.

– Jeg ble sjokkert over at de velger å anmelde en 15 år gammel elev. Vi har valgt å engasjere en advokat for å få bistand, sier Skillinghaug.

Støtte fra lokalmiljøet

Teksten til Daniel har skapt stort engasjement både på Facebook og i lokalmiljøet.

Innlegget er i skrivende stund delt 89 ganger og har fått cirka 200 likes og mange kommentarer fra både elever og foreldre som kjenner seg igjen.

Flere kaller det et modig og reflektert innlegg.

– Både tidligere og nåværende elever støtter meg og sier de kjenner seg igjen. De kaller meg en varsler, forteller Daniel.