NRK Meny
Normal

– Det er et historisk øyeblikk

Et havørnpar har slått seg ned i Vestfold. To små unger har de også fått.

For første gang på 120 år er hekkende havørn observert i Vestfold.

Nøyaktig hvor havørnfamilien har bygget rede, er hemmelig. Men vi kan si at det er nord i Færder nasjonalpark.

To havørn i redet i Færder nasjonalpark.

TOTALT FIRE: De to havørnene passer godt på de to ungene i reiret.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Nå har vi funnet den første hekkinga av havørn i Vestfold på veldig, veldig lenge, sier Egil Soglo i Statens naturoppsyn til NRK.

– Det er ganske spesielt. Hvis noen hadde sagt til meg for 30 år siden at vi skulle ut her og se på havørnreir, hadde jeg ikke trodd på det, fortsetter han.

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte havørnfamilien i Vestfold.

– Skal nytes på avstand

Egil Soglo

RESTRIKSJONER: Egil Soglo sier at det kan bli innført ferdselsrestriksjoner i området ørnene har etablert seg, men foreløpig kan båtfolket ferdes som normalt bare de viser hensyn.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Antallet havørn i Norge har økt gradvis de siste 30 årene, og rovfuglen er observert i fylket de siste tre årene, men det er ikke registrert hekking før nå.

Nasjonalparken syns det hele er «veldig stas», og skriver følgende på sin facebook-side:

«Dette er veldig stas, etter at den siste havørnen i Oslofjorden ble skutt for godt over 100 år siden. Havørnen har vært totalfredet siden 1968.

En bønn fra oss: ikke prøv å oppsøke reirområdet, det kan gjøre stor skade. Den majestetiske fuglen skal nytes på avstand».

– Det er et historisk øyeblikk dette her. Det er fantastisk etter 120 år, da den siste ørnen ble skutt, tilføyer nasjonalparkforvalter Bjørn Strandli.

Bjørn Strandli

HÅP: Nasjonalparkforvalter Bjørn Strandli håper nå at man vil observere hekkende havørn også i Ytre Hvaler nasjonalpark om ikke så lenge.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Det er også en klapp på skuldra til oss – det er et tegn på at vi har et fantastisk nærmiljø. Havørnen hekker ikke hvor som helst, den stiller krav. Nå er den flotte fuglen tilbake i skjærgården etter alle disse årene.

– Vis respekt og hold avstand

Eggene kom i mars, og ungene er rundt tre uker gamle nå. Soglo opplyser at de vil bli i reiret i minst måned til. Også han ber skuelystne om å vise respekt og holde god avstand.

– Havørnen tåler ikke ferdsel rundt reiret.

– De som bruker nasjonalparken på tradisjonelt vis, har ingenting å være engstelige for. Det er et flott innslag i Færder-naturen, og jeg håper folk setter pris på det, legger han til.

Havørn og måke i Færder nasjonalpark.

14 DAGER SIDEN: En som satte pris på rovfuglen i nasjonalparken, er Roy Hansen. Han fikk tatt dette bildet av havørnen for 14 dager siden.

Foto: Roy Hansen/privat