NRK Meny
Normal

Kokk: -Ikke kjøp gammel ribbe

Produksjonen av juleribba er i full gang på Nortura i Tønsberg, men mye av ribba blir frosset ned. – Det er greit med frossenribbe, men unngå gammel ribbe, sier kokk Morten Kristiansen.

Henrik Bogstad, avdelingsleder i hengehallen på Nortura

HENGEHALLEN: Henrik Bogstad er avdelingsleder for hengehallen, der 750 slaktegris henger før de deles opp til ribbe og andre kjøttprodukter.

Foto: Aina Indreiten / NRK

I løpet av et år slaktes 200.000 griser ved Norturas anlegg i Tønsberg og i hele høst har skjæremaskinen kuttet slaktegrisen opp i ribbe, koteletter og andre kjøttvarer.

Produksjonen av juleribba har pågått lenge og dermed må mye av ribba i fryseboksen, forklarer Henrik Bogstad, avdelingsleder i hengehallen på Norturas anlegg i Tønsberg.

– Vi må starte tidlig for å få nok ribbe til jul, men ribba blir fryst ned mens den er fersk og er like fin i desember, sier Bogstad.

Ribbe-produksjon på Nortura

RIBBE: Her skjæres ribbestykket på grisen.

Foto: Aina Indreiten / NRK

– Smaker ikke forskjellen

Mange er opptatt av at ribba skal være fersk. Spesielt den som blir servert på julaften.

– Mange vil helst kjøpe den fersk, men så kjøper de den tidlig og så ender den i fryseboksen likevel, sier Bogstad.

Han mener det ikke er mulig å smake forskjell på fersk ribbe og ribbe som har vært frossen.

– I en blindtest hadde ikke jeg kjent forskjell. Det viktigste er ikke om den er fersk eller frossen, men hvordan du lager den, sier Bogstad.

Morten Kristiansen

KJØP KVALITET: Kokk Morten Kristiansen anbefaler å kjøpe ribbe med kvalitet. – Kjøp ribbe der de har kunnskap om kjøtt og vet hva de snakker om, sier han.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Kokk Morten Kristiansen mener det er greit å kjøpe frossen ribbe om den ikke er for gammel.

– Det er ikke noe problem å kjøpe frossen ribbe dersom den frosset ned i august og september, men svin tåler ikke å ligge lenge i fryseren, sier Kristiansen.

Handler om følelser

Kristiansen mener kvaliteten på ribba er viktigere enn om den er frossen eller fersk. Selv foretrekker han fersk, men innrømmer at det også handler om følelser.

– Jeg foretrekker ribbe som har litt fett og vil ha den fersk, men for mange handler dette mye om følelser, sier han.

Hvordan skal vi sikre at vi får god ribbe om vi kjøper frossen ribbe?

– Du må se på kjøttstykket. Se om den har godt med kjøtt og fett om du ønsker det. Og unngå ribbe som har frostskader. Det ser du om den har hvite flekker, sier Kristiansen.