NRK Meny
Normal

Kamp på kjøkkenet

I kretsen til Gunnar Hvarnes er det kamp på kniven om ære og berømmelse.

Gunnar Hvarnes

Gunnar Hvarnes fra Larvik er Norges håp i en kokkekonkurranse i Genéve denne uka.

Foto: Tom Haga

I disse dager foregår det en kamp med kniver, gryter og andre egnede kjøkkenredskaper i Genéve.

En av kokkekunstens mest prestisjefylte konkurranser, Bocuse d'Or, arrangeres i den sveitsiske byen.

Mesterkokker møtes

Gunnar Hvarnes

Gunnar Hvarnes er klar til dyst i Genéve.

Foto: Tom Haga

– Denne konkurransen er det største man kan være med på som kokk. Den er jordbæret på bløtkaka, sier Gunnar Hvarnes fra Larvik.

Han er Norges håp blant mesterkokker fra 20 europeiske land. Og presset er stort, for det er de 12 beste nasjonene som går videre til verdensmesterskapet i Lyon til neste år. Til tross for den harde konkurransen har Hvarnes full kontroll på nervene.

– Det går fint. Jeg har jo vært med på noen sånne runder tidligere, og jeg vet med meg selv at jeg er nervøs kvelden i forveien og så slipper nervøsiteten taket på morgenen.

Vunnet flere mesterskap

Mesterkokk Hvarnes fra tettstedet i Larvik med samme navn har allerede en imponerende merittliste å vise til fra tidligere kokkekonkurranser.

Han kan smykke seg med flere norgesmesterskap. Han har et verdensmesterskap fra 2006 da han var kaptein på det norske kokkelandslaget, og dessuten ble det samme laget olympisk mester i 2008 .

Les også:

(Saken fortsetter under bildet)

Kokk Gunnar Hvarnes skjer opp tunfisken på 55 kilo

Denne tunfisken på 55 kilo fikk Gunnar Hvarnes baske med i en konkurranse i 2007.

Foto: Stig Morten Waage / NRK

Travle timer

Tirsdag 8. juni blir Gunnars store dag. Klokka 8.10 får han klarsignal for full innsats fra kjøkken nummer 2. Allerede klokka 13.10 skal han presentere et fiskefat, og bare 30 minutter senere skal kjøttfatet bæres frem for dommerne.

– Ja, det er ganske travelt, så det er om å gjøre å forberede seg på en god måte.

Så vil det vise seg om innsatsen krones med deltakelse i Lyon i 2011. Den moralske støtten er det i alle fall ingen ting å si på, for supportergjengen utgjør over 100 personer.

– Det er jo tross alt bare en kvalifisering, så da er det veldig hyggelig at så mange har lyst til å komme for å heie. Så da er det bare opp til oss å prestere!