NRK Meny
Normal

– Rydd opp etter deg når du har fisket

Etter at Erling Haugnes så en død fugl med fiskekrok i halsen, ber han folk rydde opp etter seg. Han får støtte av Statens naturoppsyn.

Død fugl

Etter å ha funnet en død fugl flytende ved brygga med fiskekrok i halsen og en fiskesene festet til brygga, ber Erling Haugnes folk rydde opp etter seg når de har fisket.

Foto: Erling Haugnes

Erling Haugnes mener fiskesener og fiskekroker som folk legger igjen på brygger og havner, er rene dyrefeller.

Da han nylig var på seilferie med familien sin, oppdaget han en fugl som lå stille ved brygga i Nevlunghavn i Larvik. Da han så nøyere etter, så han at fuglen var død og hadde en fiskekrok i halsen. Andre enden av fiskesenen var knyttet til brygga.

– I tillegg hadde senen snurret seg rundt halsen på den stakkars ærfuglen, som jeg tror det var. Den har lidd en grusom død, sier Erling Haugnes.

Les også: Marint søppel skader sjøfugler

– Oppsynet på Runde er ikke godt nok

Fiskeredskaper blir liggende igjen

Han tror snøret stammer fra krabbefiske.

– Det er mye fisking fra brygga her, men jeg tror ikke fiskere ville brukt en slik anretning med en vanlig fiskekrok på en svivel, sier Erling Haugnes.

På moloen i Nevlunghavn har han sett flere fiskesener som folk ikke har tatt med seg.

– Voksne bør gå over området barn har fisket. Det samme gjelder voksne, som har fisket. Rydd opp etter dere, gjerne etter andre også, sier Erling Haugnes.

Erling Haugnes

Erling Haugnes ber voksne rydde opp etter barn som har fisket.

Foto: Privat

Ser døde fugler

Egil Soglo i Statens naturoppsyn ser ofte døde fugler på grunn av fiskeredskaper.

– Når fugler får sener rundt beinet eller halsen, dør de, for de har ikke mulighet til å komme fri, sier Soglo.

Særlig på populære fiskeplasser ser han mye fiskesener og taurester.

– Det flyter mye fiskesener og fiskeredskaper i strandsonen. Likevel er det mindre av det når enn før, fordi det er færre sportsfiskere, sier Soglo.

Egil Soglo

Egil Soglo i Statens naturoppsyn mener fiskeredskaper og marint søppel er skadelig for fugler.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Ta med søppel

Han oppfordrer i likhet med Erling Haugnes folk til å ta med seg avfallet hjem om det er fiskekroker, sener eller søppel. Soglo kom over et fuglereir en trost hadde bygd opp av sener på Hardangervidda.

– Ungene surret senene rundt føttene. Da de skulle hoppe ut av reiret, hang de fast. Det var ikke noe hyggelig syn å se sju døde trostunger hengende på utsiden av redet, sier Soglo.