Frp blir kåret til desidert dårligst i klassen. De balanserer på kanten av stryk med sin 2 -.
De andre to store partiene på Stortinget, Ap og Høyre, har imidlertid heller ikke mye å slå seg på brystet for i kåringen.
De har fått karakterene 3 og 3 -.
Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender, én av organisasjonene bak rangeringen, sier karakterkortet gir et godt bilde av hvem som kommer til å prioritere klima og mijø de neste fire årene.
Rangering av Klimavalg2013
Foto: Klimavalg2013– Det er viktig å informere om at hverken Ap eller Høyre har en ansvarlig klimapolitikk. Det har dessverre festet seg et inntrykk av at de har det, men det stemmer altså ikke, sier Hermstad til Politisk kvarter på NRK P2.
Les Hermstads kronikk på Ytring.no.
Frp nevner han ikke engang. Men i begrunnelsen for bunnkarakteren heter det blant annet:
«Tviler på klimavitenskapen, presenterer svært få klimatiltak og vil åpne Lofoten for oljevirksomhet snarest».
Frp: – Dobbelt så bra som ventet
Nestleder i Frp, Ketil Solvik-Olsen, sier i Politisk kvarter på NRK P 2 at karakteren er dobbelt så bra som han hadde forventet fra Fremtiden i våre hender.
– Slik sett ser jeg det som positivt. Men dette handler om at vi må ha praktiske løsninger som faktisk er gjennomførbare. De partiene som gjør det bra har vist at de har mange visjoner og ideer, men at veldig mange av de tingene de har foreslått de siste årene har måttet skrinlegges fordi det er for teknisk eller kostbart, sier Solvik-Olsen.
Han mener det ville være bedre med en regjering som, etter hans mening, hadde klart å føre en klimapolitikk som faktisk fungerte.
– Nå har vi månelandingsprosjekt som ikke engang fungerer. Da sitter folk hjemme og tenker at dette her har de snakket om lenge, det har kostet mye og vi har ikke fått det til, og da vil vi ikke være med i fremtiden, sier Solvik-Olsen.
Venstre: – Frp er løsningsorientert
Venstre er best i klassen av partiene på Stortinget sammen med SV.
De har fått karakteren 6 - med påskriften:
«Det er lite å utsette på partiets miljøpolitikk»
Leder for programkomiteen i partiet, Guri Melbye, sier karakteren er vel fortjent.
– Jeg synes det er bra at de lager denne type vurderinger, og det er ikke noe nytt at organisasjoner som står utenfor de politiske partiene vurderer partienes politikk. Skal dette bli et klimavalg, og det mener vi det bør bli, så er det viktig at velgerne vet hvordan partiene vektlegger klimaspørsmålet, og det kan denne rangeringen bidra til, sier Melbye.
– Dere skal eventuelt sitte i regjering med miljødumpekandidat Frp?
– Nå er jeg enig med Solvik-Olsen i at det kan være forskjeller på hva som står i programmet og hva man vil være med på i praktisk politikk. Vi har opplevd at Frp har vært pragmatisk og villige til å finne løsninger. Det gjorde de blant annet i det siste klimaforliket der de gikk lenger enn regjeringspartiene, sier Melbye.
Magnus Takvam om klimarangering av politiske partier
Undersøkelsen til Klimavalg 2013 baserer seg på en gjennomgang av partienes program ut fra fem kriterier. Disse kriteriene er:
- Vil partiet kutte norske utslipp i tråd med FNs anbefalinger?
- Har partiet forståelse for Norges historiske ansvar og en politikk som tar solidaritet mellom generasjonene på alvor?
- Finnes det tiltak for å utløse grønne arbeidsplasser og ny næringsutvikling?
- Er det vilje til å la større deler av norsk olje bli liggende under bakken?
- Finnes det tiltak for å gjøre det enkelt for folk å leve klimavennlig?
Under kan du se hva de forskjellige partiene har stemt for og mot på Stortinget innen tre temaer innenfor miljø: