Hopp til innhold

Jens ble dobbelt-grillet

«Hei Jens! Har ALLTID stemt AP, men er tvilende denne gang...». Leserne stilte statsministeren spørsmål om alt fra hasj til boligpriser og valgløfter.

Jens Stoltenberg og Rita Skjærvik

Jens Stoltenberg fikk assistanse av statssekretær Rita Skjærvik da han svarte på lesernes spørsmål.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Jeg digger å svare på det meste, sa statsminister Jens Stoltenberg før han stilte til både partilederutspørring og nettmøte i NRK.

Og det måtte han.

Les også: Jens: – Jeg digger å svare på det meste

For leserne spurte om alt fra pensjonspoeng for husmødre, legalisering av hasj og om Stoltenberg alltid har drømt om å bli statsminister, til hva som er positivt med Høyre, skilsmisser og dyrevern.

Les alle svarene her!

Og han fikk spørsmål om han kommer til å holde valgløftene sine:

«Hei Jens. Jeg er nok en person som vipper. Stemte på AP ved forrige valg, men føler at det har blitt mye lovnader, men nødvendigvis ikke alt har blitt gjennomført. Hvis jeg stemmer på deg i år også, kan du garantere at deres valgløfter vil bli gjennomført denne gangen? Og hvorfor burde jeg stole mer på deg/gi min stemme til deg, og ikke til Erna?» spurte Jon.

– Vi har vist at vi følger opp målene vi setter oss. I 2005 gikk vi til valg på full barnehagedekning. Det målet har vi nådd. 65 000 flere barn har fått plass i barnehage. Vi har økt behandlingene og utredningene i sykehusene med 1,6 millioner, og vi satser på kvalitet. Vi kommer også i neste stortingsperiode til å følge opp målene som vi setter oss. For eksempel skal vi gi støtte til oppussing av skolebygg, slik at kommunene kan bygge eller rehabilitere 1000 bygg, svarte Stoltenberg.

20 minutter direkte grilling

Umiddelbart før nettmøtet hadde Stoltenberg blitt grillet i 20 minutter i NRK P2s «Partilederutspørring».

Les også: – Ap konsentrerer seg ikke om å vinne valget
Les også: Lover 428 lokale kulturløft

Der måtte statsministeren svare på spørsmål om surrogati og miljøkonflikten med SV.

(Se hele utspørringen under)

Statsminister Jens Stoltenberg var første mann ut i NRKs partilederutspørring.

Utspørring av Jens Stoltenberg

Ett av spørsmålene var Aps programfestede løfte om å utvide ordningen med gratis prevensjon ved å inkludere flere områder og årskull.

– Hvorfor er det riktig å bruke penger på?

– Fordi tiltak som bidrer til å gjøre det lettere for, spesielt, unge å få prevensjon er bra. Det kan bidra til å redusere antall uønskede svangerskap. Det er grunnen til det.

– Hvordan henger det sammen med at helseminister Jonas Gahr Støre har gått ut og sagt at unge under 25 år ikke skal få gratis prevensjon?

– Det har vært en forsøksordning, og vi har aldri sagt at det skal gå hele veien ut med en gang. Det har vært en forsøksordning som han ikke har funnet at det er økonmi til å videreføre.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg måtte gjennom en 20 minutters utspørring på radio og nettmøte med NRK.nos lesere før halv ni mandag morgen.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Men hvordan henger det sammen med det dere skriver i eget program?

– At vi ikke tar hele skrittet med en gang, at vi fortsatt har en målsetning om at alle skal få, men forsøksordningen var jo bare en forsøksordning.

– Men dere trapper ned når dere sier dere skulle trappe opp?

– Det var en forsøksordning for noen, så har vi fortsatt et mål i programmet, men vi har ikke mulighet i de budsjettene vi nå har til å gi dette til alle.

– Hva annet kan vi se bort fra i Aps program?

– Det er ikke snakk om å se bort fra det, men at man har et mål som vi gjennomfører skrittvis. Vi har sagt at vi ikke kan gjennomføre alt i ett budsjett, og dette er et eksempel på det, sa Stoltenberg.

«Hva er bra med Høyre?»

Håvard Johansen utfordret statsministeren til å si noe positivt om hovedmotstanderen i valgkampen:

«Hei, Kan du si en bra ting med Høyre? Alt vi hører er hvor elendig alt vil bli og at dommedag er på vei med borgerlig regjering. Det vil det nok ikke bli .. eller?»

– Jeg kan si mye positivt om Høyre. Partiet har vært med på å forankre Norge i utenriks- og sikkerhetspolitikken. Mange høyrepolitikere har gitt viktige bidrag til vår kulturelle identitet, for eksempel, svarte Stoltenberg.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.