Hopp til innhold

Lundteigen: Vi har sviktet skognæringa

Senterpartiet skal i helga slipe øksa mot egen regjering på vegne av skogbruksnæringa. Staten må bruke flere skattekroner på å redde treforedlingsindustrien, krever Per Olaf Lundteigen.

Per Olaf Lundteigen på gården

GRØNN REDNING: – Skogbruket er løsningen på klimaspørsmålet, det er gjennom fotosyntesen at de grønne trærne fanger inn karbondioksid og omgjør det til råstoff som kan brukes i alle industrielle produkter som i dag bruker olje og gass, sier Per Olaf Lundteigen.

Foto: Knudsen, Knut Erik / VG

– Det er mangel på politisk vilje og politisk makt for treforedlingssektoren, og det er det vi ser resultatet av i dag, sier stortingsrepresentanten fra Buskerud til NRK.

I slutten av mars ble det kjent at 295 ansatte mister jobben på Södra Cell Tofte. De svenske eierne har bestemt seg for å legge ned cellulosefabrikken og driften avvikles trolig 1. mai.

– Jeg er ikke stolt

Samtidig ble det klart at Norske Skog må stanse produksjonen på en papirmaskin ved fabrikken på Skogn i sommer.

– Jeg er ikke stolt av at treforedlingen nå er i krise, sier Lundteigen.

– Men Sp har vært i regjering i åtte år, hvordan kan det ha seg at det har manglet politisk vilje til å redde næringa?

– Det skulle tilsi at vi burde ha gjort mye mer, og jeg har tatt opp dette spørsmålet gjentatte ganger, medgir den erfarne Sp-politikeren.

Han innrømmer at Sp og regjeringa har sviktet skognæringa, og på landsmøtet i helga vil han ta til orde for at regjeringa må ta et større ansvar.

  • NRK.no følger Senterpartiets landsmøte her

Vil ta fra olje for å gi til skog

Lundteigen krever blant annet at staten må stille med kapital slik at Toftes svenske eiere finner en kjøper som er villig til å gi den prisen de krever. Han ønsker også å ta penger fra det norske oljeeventyret for å redde treforedlingsindustrien.

– Deler av CO2-avgiften som er pålagt olje- og gassektoren bør gå til å stimulere skogbruket, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Sødra Cell, Tofte

SLUTT: 116 år med celluloseproduksjon på Tofte er historie dersom de svenske eierne Södra Cell ikke finner noen kjøpere.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Næringsminister Trond Giske (Ap) har tidligere sagt at han vil se på alle virkemidler for å gjøre treforedlingsindustrien i Norge mer lønnsom.

Kostbar transport, en sterk norsk krone og et høyt lønnsnivå i Norge er noen av grunnene til at næringa sliter. Samtidig rammes treforedlingen hardt av den økonomiske krisa i Europa.

Ifølge Giske vil regjeringa vurdere virkemidler som mer liberale regler for tømmertransport, bedre veier, forskning og gunstige kraftkontrakter for å bøte på problemene.

Giske vil ikke inn på eiersiden

Men han avviser at det er aktuelt for regjeringa å kjøpe fabrikken på Tofte.

– Vi kan ikke eie eller drive en ulønnsom bedrift, da blir vi fort rammet av EU-regelverket. Det er virkelig ingen fryd å jobbe med dette nå, for det er ingen kjøper per i dag som vil gi det eieren vil ha, sa Giske til Dagsnytt 18 på NRK P2 21. mars.

Ifølge Lundteigen er det imidlertid innen annen løsning. Staten må legge penger på bordet nå.

– Eieren ønsker å nedlegge fabrikken på Tofte, og jeg skjønner ikke hvordan den fabrikken kan utvikle seg videre og omstille seg til nye produkter uten at staten blir med på eiersiden, sier han til NRK.

.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.