Stoltenberg: – De lover mye, men sier lite om hvor pengene skal hentes fra

Statsminister Jens Stoltenberg unner den nye regjeringen en gratulasjon over den ferdige regjeringsplattformen, men er bekymret for retningen i politikken som stakes ut.

Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg er bekymret for en regjering hvor Frp er med.

VIDEO: Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg spør seg hvor den nye regjeringen skal hente pengene til alle tiltakene fra.

– Selv om jeg har jobbet hardt for å unngå denne regjeringen, så mener jeg at de i dag fortjener en gratulasjon, bedyrer avtroppende statsminister Jens Stoltenberg overfor NRK.

Men der stopper også honnørordene til den påtroppende regjeringen.

– Plattformen angir en retning som jeg er bekymret for, for eksempel privatisering av skolen. Det har vi sett i andre land at gir større forskjeller, og lavere kvalitet, sier Stoltenberg.

Den nye regjeringen ønsker blant annet å «åpne for at flere kan drive offentlig finansierte friskoler».

Skeptisk til pengebruken

Stoltenberg har fulgt Høyre og Frps framleggelse av sin felles regjeringsplattform fra statsministerboligen, og er bekymret for hva som vil skje etter at han flytter ut av boligen i Inkognitogata senere i måneden.

Spesielt er han skeptisk til hvordan den nye regjeringen skal finansiere planene sine.

– De lover mye, men sier lite om hvor pengene skal hentes fra. Tvert imot så lover de store skattekutt, og da blir det mindre penger til skole, til helse og omsorg, sier Stoltenberg.

Han påpeker at mange av sakene i den nye regjeringsplattformen er tiltak som alle partiene er enige om, og nevner blant annet opprettelsen av kreftdiagnosesentre over hele landet og samferdselssatsingen som eksempler på dette.

– Det er mye på utgiftssiden, til helse, til skole, til omsorg som vi alle er enige om, men det må betales for. Der er det urovekkende at de er så vage og så upresise om hvordan de skal finne pengene, sier Stoltenberg.

Savner klima

Stoltenberg mener planene om økt satsing på flere områder, henger dårlig sammen med lovnader om skattekutt.

I regjeringsplattformen slår Høyre og Frp fast at de blant annet ønsker å «trappe ned formuesskatten ved å heve bunnfradraget og senke satsen».

– For det første vet vi at skattekutt fører til økte forskjeller i Norge, fordi de som har mest får de største lettelsene. Men det betyr også mindre penger i felleskassa, som skal betale for sykehusene og veiene, sier den avtroppende statsministeren.

Etter å ha sett gjennom regjeringsdokumentet til den blåblå regjeringen er det også ett felt Stoltenberg reagerer spesielt på at ikke er å finne i uthevet skrift.

– Jeg skuffet over at de av sine åtte viktigste prosjekter ikke tar med klima, en av vår tids aller største utfordringer.

Erna Solberg og Siv Jensen presenterer regjeringsplattformen.

VIDEO: Siv Jensen og Erna Solberg lovet blant annet avbyråkratisering og skattelette da de la fram den nye regjeringsplattformen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.