Hva er DU opptatt av?

Synes du politikk er kjedelig, fordi det ikke handler om de sakene du er opptatt av? Da vil vi høre fra deg - nå kan du nemlig bli journalist i NRK.no!

Journalisthåndboka Sofie

Sofie Hylland Solum tester det å stille spørsmål på riktig måte på Markus Bailey, programleder i Barne-TV. Du kan se video med tips lenger ned i denne saken.

Foto: NRK

Nå får du nemlig muligheten til å publisere dine egne saker på NRK.no - altså saker du mener er viktige for deg der du bor. Det kan være alt fra råning til dårlig inneklima på skolen.

Alt du trenger er en mobiltelefon, og kanskje en journalistspire i magen. I tillegg må du være mellom 14 og 19 år.

Reportasjene som kommer inn før Stortingsvalget 9. september, og som tar opp temaer som er viktig før mange skal ta det store valget, kan også bli løftet fram i valgsendingene på TV.

– Vil vite hva ungdom er opptatt av

Prosjektleder Lena Beate Pedersen og NRK Skole har satt i gang prosjektet fordi de mener ungdommer representerer viktige stemmer i samfunnet som vi hører for lite fra.

– Det vil vi være med på å forandre. Og NRK Skole vil også gjerne bidra til at elevene kan lære om journalistikk og engasjere seg i samfunnsspørsmål på en kreativ måte, sier hun.

Her er det «learning by doing» som gjelder, slik det ofte er på skolen.

– Vi vil at ungdommer gjennom dette prosjektet skal lære både hvilken viktig funksjon pressen kan ha i samfunnet, og hvordan videojournalister bygger opp en reportasje for å formidle informasjon på en forståelig måte.

Ikke vær redd!

Du trenger ikke å være redd for at du kan for lite om hvordan man lager en reportasje. Litt av det lærer du nemlig i denne oppskriften.

Her har 16 år gamle Hedvig testet ut hvordan nettopp denne journalisthåndboka kan brukes i praksis:

Hedvig Okstad var praksiselev i NRK Skole vinteren 2013, og hadde som oppdrag å teste ut NRK Skoles egen journalisthåndbok for skoleelever. Hun ville finne ut hvordan det er å jobbe som nettjournalist, og lagde en reportasje der hun intervjuet Martin Zondag som jobber på nettdesken til NRK.
Hedvig ville vise at man ikke nødvendigvis trenger proft utstyr for å lage en TV-reportasje, og brukte kun mobiltelefonen sin under intervjuet. Her får du se reportasjen om hvordan reportasjen hennes ble laget!

Hedvig tester ut journalisthåndboka

For NRK Skole er det viktig at den som lager reportasjen følger de journalistiske reglene i Vær Varsom-plakaten. Reportasjen må blant annet være saklig, og ikke oppfattes som mobbing eller være krenkende.

– Og dersom et intervjuobjekt kritiserer et annet, så må den som blir kritisert få lov til å svare i den samme reportasjen. I tillegg må elevene bruke klipp som de selv har laget, de kan for eksempel ikke klippe inn et intervju av en politiker som de har funnet på YouTube eller lignende, sier Pedersen.

Hun oppfordrer landets lærere til å la elevene jobbe med å lage reportasjer i skoletiden.

– Og så håper vi at potensielle intervjuobjekter tar ungdommene på alvor når de ringer og ber om et intervju. Også ungdommer kan bidra til å avdekke problemer i samfunnet vårt, og ikke minst få politikere til å forstå hva som er viktig for unge, sier prosjektlederen.

Hvordan sende inn?

NRK Skole har som mål å publisere reportasjene som dere sender inn. Utvalgte reportasjer kan også bli sendt i NRKs valgsendinger.

For å dele saken din med NRK Skole, går du inn via last-opp-funksjonen på denne siden. Sakene vil bli vurdert av redaksjonen før de publiseres.

De som eventuelt ikke får godkjent sin reportasje vil få tilbakemelding om hvorfor, og mulighet til å sende inn på nytt.

Reportasjen kan ikke være lenger enn fem minutter lang.

De som sender inn bidrag vil ikke få betalt, men alle vil få tilsendt en liten oppmerksomhet fra NRK Skole. De 50 første som sender en e-post og sier at de vil lage reportasjer, får tilsendt papirutgaven av Journalisthåndbok for elever.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget