Ebola-utsendingen i Verdens helseorganisasjon, Bruce Aylward, sier at de nye tilfellene viser at «viruset ikke lar seg knekke så lett», og at «det vil kreve en ekstraordinær innsats for å avslutte arbeidet».
– Det er på ingen måte grunn til å senke skuldrene, sier Sissel Overvoll, som sender folk ut i felt fra Leger uten grenser i Norge.
Sissel Overvoll har jobbet i ebolaområder i fire og en halv måned, men kampen er ikke over. Nå jobber hun på kontoret til Leger uten grenser, med feltpersonell.
Ifølge WHO døde til sammen 11080 personer av ebola innen 10. mai i år, av totalt 26759 smittede.
– Regntiden starter i dag, og det betyr at innsatsen ikke bare blir dobbelt så vanskelig, men dobbelt så viktig, sa Aylward til flere helseministre, skriver Reuters.
– Må fortsatt kjempe
Tidligere denne måneden ble Liberia erklært fritt for ebola, men i nabolandene Guinea og Sierra Leone har tallene på smittede firedoblet seg siden forrige uke.
– Vi er kjempeglade for at Liberia er ebola-fritt, men vi må fortsatt kjempe for å holde det slik, og dersom vi skulle få nye tilfeller så må man være klar til å reagere raskt, sier Overvoll.
Hun mener at Liberia har klart å komme viruset til livs fordi landet, etter en kort fornektelse av situasjonen, raskt erkjente alvoret og behovet for hjelp utenfra.
Sissel Overvoll med en av pasientene som overlevde ebola. Hun mener kampen mot ebola kommer til å vare en god stund til.
Foto: Caitlin Ryan / Caitlin Ryan/MSF– Det har vært et større problem i de andre landene, der de også har hatt en større utfordring i å mobilisere lokale krefter i kampen mot ebola, forklarer Overvoll.
Liberia skal også ha fått mer støtte utenfra enn de andre landene, i forhold til folketallet.
Leger uten Grenser har nå fire nordmenn i felt, en i Sierra Leone, og tre i Guinea. I utgangspunktet arbeider de med ebolasentre, men oppdraget er å være fleksible, alt etter hva behovet er.
– Traumatiserte
Overvoll mener at befolkningen i de tre mest utsatte landene er traumatiserte. Mange har sett halve, eller også hele familier dø.
– Det har påvirket dem på veldig mange måter, sier Overvoll.
Også overlevende bærer på tunge byrder etter å ha sett de fleste pasientene rundt seg dø i smerte på overfylte ebolasentre.
De tre hardest rammede landene hadde i utgangspunktet haltende helsesystem, og med ebola kollapset de helt.
– Jeg tør ikke tenke på hvor mange barn som har mistet livet på grunn av malaria som egentlig er enkelt å behandle, sier Overvoll.
Mange barn fikk heller ikke vaksiner de ellers ville ha fått.