Hopp til innhold

WHO erklærer internasjonal folkehelsekrise

Verdens helseorganisasjon erklærer internasjonal folkehelsekrise som følge av coronavirus-utbruddet. Flere land setter i verk evakuering og henter egne borgere hjem fra Kina. Andre ber om at all reising til landet unngås.

Beslutningen om å erklære utbruddet for internasjonal folkehelsekrise innebærer økt internasjonalt samarbeid i kampen mot spredningen av viruset.

Helseekspertene i Verdens helseorganisasjon (WHO) var nesten enstemmig om å erklære krise.

– Den eneste måten vi kan bekjempe dette viruset på er at alle land må samarbeide. Det er tid for solidaritet, fakta og ikke frykt, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus torsdag kveld.

Antall smittede holder seg lavt. Det er nå registrert tilfeller i 20 land utenfor Kina og åtte tilfeller av menneske-til-menneske-smitte.

– Selv om smittetallene er lave, må vi handle sammen for å begrense ytterligere spredning. Vi må støtte landene som har et svakt helsesystem, sa WHO-sjefen.

Illustrasjonsbilde som viser at blodprøve kan avdekke om man har blitt smittet med coronoaviruset.

Verdens helseorganisasjon WHO hadde torsdag et møte for å avgjøre om den raske spredningen av coronaviruset krever et globalt helsetiltak.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Kina har satt ny standard

WHO roste Kina for måten de har håndtert å begrense spredningen av viruset, og mener Kina har satt en ny standard for håndtering av smitteutbrudd.

– Kineserne har gjort en stor innsats for å begrense utbruddet. Vi ville sett enda flere tilfeller utenfor Kina dersom de ikke hadde tatt grep, sa Adhanom Ghebreyesus.

WHO berømmet Kinas tiltak til tross for de sosiale og økonomiske følgene det gir.

– Vi ville sett mange tilfeller utenfor Kina, og mest sannsynligvis dødsfall, dersom det ikke hadde vært for innsatsen Kina har gjort her, opplyste WHO-direktøren.

Lungeviruset ble først påvist i den kinesiske byen Wuhan i Hubei-provinsen i desember skaper bekymring.

Fra begynnelsen av januar har det jevnlig kommet inn rapporter om nye smittede.

Nye tall fredag morgen viser at 213 personer i Kina er døde som følge av lungeviruset. Rundt 8.100 mennesker i hele verden skal være smittet, de fleste tilhørende i Hubei-provinsen. Dette er flere enn de som ble smittet av Sars-epidemien i 2003.

Bare det siste døgnet, fra torsdag til fredag, er 2000 nye smittetilfeller registrert.

Følg siste nytt her:

Advarer ikke mot reiser

Til tross for utbruddet understreker WHO at det ikke er grunn til å advare mot reiser til Kina. En rekke internasjonale flyselskap har imidlertid innstilt sine ruter til landet, også etter press fra egne ansatte.

– WHO anbefaler ikke restriksjoner på reiser og handel, sier Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer også risikoen for reisende til Kina og andre affiserte områder som lav.

Likevel har Italia stanset all flytrafikk mellom Kina og Italia, etter at det er påvist to smittetilfeller i Roma. To kinesiske turister som var på besøk i den italienske hovedstaden, har testet positivt for det nye coronaviruset.

Dette er det fjerde landet i Europa med coronavirus, etter Frankrike, Tyskland og Finland.

Flere europeiske land har startet å hente hjem sine borgere.

Et fransk militærfly har det siste døgnet fløyet ut 200 franske statsborgere fra Wuhan. Et britisk fly er også på vei fra samme by, med 83 briter i tillegg til 27 andre som kommer fra ulike europeiske land.

Alle som hentes hjem, vil bli holdt i 14 dagers karantene.

Samtidig sender Kina egne fly for å bistå kinesiske borgere med å komme seg hjem ettersom flere og flere flyselskap innstiller sine flyginger til Kina.

Novel Coronaviruset som skal være årsaken til lungesykdommen som først ble oppdaget i byen Wuhan i Kina.

WHO vil også kjempe mot rykter og misforståelser rundt Novel Coronaviruset

Foto: Cdc / Reuters

6 tilfeller i USA

I USA har helsemyndighetene bekreftet det første tilfellet der viruset har smittet fra person til person.

En kvinne ble syk etter å ha vært i den kinesiske byen Wuhan, hun var det første bekreftede smittetilfelle i USA. Nå er ektemannen den første som er blitt syk i USA uten å ha vært i Kina, melder nyhetsbyrået AP.

Den smittede mannen er det sjette tilfellet i USA.

Etter at Verdens helseorganisasjon erklærte smitteutbruddet for global folkehelsekrise, ber myndighetene alle amerikanere om å unngå å reise til Kina, uansett sted.

Det samme rådet gir Japan sine innbyggere.

Det er foreløpig ikke meldt om noen døde som følge av viruset utenfor Kina.

Innbyggere i flere kinesiske millionbyer er satt i en mer eller mindre effektiv karantene. Mens helsemyndigheter i mange land understreker at faren ved smitten er liten og at det ser ut til at dødeligheten er lav, har land etter land innført tiltak for å hindre en spredning.

UD ber norske i Kina ta kontakt

Det norske utenriksdepartementet planlegger også utreise for et fåtall norske som befinner seg i Hubei-provinsen i Kina.

De ber andre norske som er på reise i Kina som trenger konsulær bistand om å ta kontakt.

– Vi oppfordrer nordmenn til å ta kontakt med den norske ambassaden i Beijing eller UDs operative senter på tlf. 23 95 00 00 dersom man har behov for konsulær bistand, sier pressetalsperson Siri R. Svendsen.

Hun oppfordrer norske reisende i Kina til å registrere seg på reiseregistrering.no, slik at de kan nå ut med oppdatert informasjon.

Tabell smittede og døde

Land

Antall smittede

Døde

Kina

9723

213

Japan

14

0

Thailand

14

0

Singapore

13

0

Australia

9

0

Taiwan

9

0

Malaysia

8

0

Sør Korea

7

0

Frankrike

6

0

USA

6

0

Vietnam

5

0

Tyskland

5

0

Forente Arabiske Emirater

4

0

Canada

3

0

Italia

2

0

Filipinene

1

0

India

1

0

Kambodsja

1

0

Nepal

1

0

Sri Lanka

1

0

Finland

1

0

Total

9834

213

Ekspander/minimer faktaboks

WHO har erklært det nye coronaviruset den sjette globale folkehelsekrisen siden 2009.

SISTE NYTT

Siste nytt