Hopp til innhold

Henter nordmenn hjem fra Kina

Utenriksdepartementet samarbeider med andre europeiske land med å hente nordmenn i Kina hjem. Mange land i verden innfører nå strenge tiltak for å hindre spredning av det nye coronaviruset.

Tomme gater i Wuhan

Folketomme gater i millionbyen Wuhan.

Foto: China Daily / Reuters

Departementet informerer NRK om at de ikke vet akkurat hvor mange nordmenn som oppholder i Hubei-provinsen, der det nye coronaviruset oppsto.

– Vi i UD er i kontakt med et lite antall norske borgere som befinner seg i Hubei-provinsen i Kina. Sammen med andre europeiske land så tilrettelegger vi nå for assistert utreise fra Hubei for dem som ønsker det, forteller pressetalsperson i UD, Siri R. Svendsen.

Siri R. Svendsen, pressetalsperson for UD

UD samarbeider med andre land for å få frakte norske borgere i Hubei-provinsen ut av området med fly opplyser Siri R. Svendsen, pressetalsperson for UD.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

UD følger situasjonen tett og er i løpende kontakt med ambassaden i Beijing, norske helsemyndigheter og andre lands myndigheter.

– Vi vurderer løpende hva slags tiltak som kan være aktuelle, sier hun.

Det er helsemyndighetene som overtar ansvaret hvis det kommer norske borgere som har oppholdt seg i dette området.

Det er snakk om et lite antall norske borgere, men UD ønsker ikke gi flere detaljer rundt dette på nåværende tidspunkt fordi det er et pågående arbeid.

Lungeviruset ble først påvist i den kinesiske byen Wuhan i desember. Fra begynnelsen av januar har det jevnlig kommet inn rapporter om nye smittede. (Se oversikt over antallet i bunn av denne artikkelen)

– Vi oppfordrer nordmenn til å ta kontakt med den norske ambassaden i Beijing eller UDs operative senter på tlf. 23 95 00 00 dersom man har behov for konsulær bistand. Samt og registrere seg på reiseregistrering.no, slik at vi kan komme i kontakt med dem. Slik kan vi gi dem informasjon og oppdateringer når det er nødvendig, forteller Svendsen.

Det er frivillig å registrere seg på reiseregistrering.no, og derfor kan ikke UD oppgi eksakt tall på hvor mange nordmenn det er snakk om som befinner seg i Hubei-provinsen eller i Kina.

I en e-post skriver UD: «Norske borgere på reise i Kina bør følge nøye med på nyheter, lytte til lokale myndigheters anvisninger og være forberedt på forsinkelser eller behov for å endre reiserute som følge av reiserestriksjoner og ev. andre tiltak. Man bør også ta kontakt med sine pårørende hjemme i Norge og eventuelt kontakte sitt forsikringsselskap ved behov. Vi oppfordrer også reisende til Kina om å følge helsefaglige råd fra Folkehelseinstituttet

Ambulanser klare på flyplassen i Tokyo da et chartret fly fra Wuhan landet der.

Ambulanser klare på flyplassen i Tokyo da et chartret fly fra Wuhan landet der.

Foto: Str / AFP

Svensker hjem fra Wuhan

Utenriksdepartementet i Sverige har kunngjort at de flyr hjem svenske statsborgere fra Wuhan i løpet av kommende helg.

– Vi vil hjelpe til å få til en utreise i løpet av helgen, men alle detaljer er ikke klare, sier Jon Åström-Gröndal i UD til SVT News.

Han oppgir at de er i kontakt med alle svensker i området, men at ikke alle av dem ønsker å reise fra området. Det skal være rundt 15 svenske statsborgere som er lokalisert i Hubei-provinsen.

Innbyggere i flere kinesiske millionbyer er satt i en mer eller mindre effektiv karantene. Mens helsemyndigheter i mange land understreker at faren ved smitten er liten og at det ser ut til at dødeligheten er lav, har land etter land innført tiltak for å hindre en spredning.

Innstiller fly, henter hjem europeere

Flere flyselskaper har innstilt avganger til Kina, deriblant SAS. Flere land henter hjem sine borgere og setter dem i karatene. Torsdag ettermiddag forlot et fly Portugal med bare piloter og crew om bord for å hente 350 europeere i Kina. På veien østover skulle det mellomlande i Paris for å plukke opp leger og ekstra personell, melder nyhetsbyrået AP.

Britiske myndigheter håper å hente hjem sine innbyggere i Kina fredag morgen, lokal tid i Kina.

Både britiske, australske, sørkoreanske og amerikanske myndigheter setter sine innbyggere i karantene når de kommer hjem.

Russiske myndigheter opplyser at landet stenger grensen til Kina på grunn av viruset. Vietnam har bestemt at kinesiske turister ikke lenger skal få visum til landet.

I Italia ble 6000 passasjerer på et cruiseskip nektet å gå i land i Civitavecchia fordi en kvinne om bord hadde meldt om influensalignende symptomer. Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA viste seg at kvinnen ikke var smittet.

Produksjon av ansiktsmasker i Thailand.

Produksjonen av ansiktsmasker går for full maskin ved en fabrikk i Thailand.

Foto: Jonathan Klein / AFP

En global nødssituasjon?

Helseekspertene i Verdens helseorganisasjon (WHO) sitter samlet for å diskutere hvordan viruset skal håndteres. Frem til nå har de 16 medlemmene i krisekomiteen vært delt i synet på hvorvidt utbruddet skal erklæres som en global nødssituasjon.

I en rapport som ble offentliggjort onsdag går det fram at de første tilfellene av corona-smitte mellom mennesker i Wuhan skjedde allerede i midten av desember. Basert på analyse av de første 425 tilfellene mener forskerne at hver syke person i gjennomsnitt gir smitten videre til 2,2 mennesker. Dette er hyppigere enn ved vanlig influensa, men likevel langt lavere enn ved SARS, der smitteraten var anslått til å være 3.

Tabell smittede og døde

Land

Antall smittede

Døde

Kina

9723

213

Japan

14

0

Thailand

14

0

Singapore

13

0

Australia

9

0

Taiwan

9

0

Malaysia

8

0

Sør Korea

7

0

Frankrike

6

0

USA

6

0

Vietnam

5

0

Tyskland

5

0

Forente Arabiske Emirater

4

0

Canada

3

0

Italia

2

0

Filipinene

1

0

India

1

0

Kambodsja

1

0

Nepal

1

0

Sri Lanka

1

0

Finland

1

0

Total

9834

213

Ekspander/minimer faktaboks

SISTE NYTT

Siste nytt