Corona-viruset: Helsemyndighetene ber nordmenn være årvåkne

Det er erklært global folkehelsekrise, og eksperter regner med at viruset kommer til Norge. Bør vi være redde? – Vær årvåken, svarer Folkehelseinstituttet.

Mottaksrom for smittede i Nederland

HER KAN CORONASMITTEDE TAS IMOT: Universitetssykehuset i Utrecht i Nederland har forberedt seg på coronasmitten. Pasienter som er smittet vil bli lagt på et slikt isolat.

Foto: JERRY LAMPEN / AFP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Mens stadig flere land utenfor Kina oppdager innbyggere som er smittet av det nye coronaviruset, skrudde internasjonale helsemyndigheter torsdag kveld opp beredskapen enda et hakk.

Da erklærte Verdens Helseorganisasjon (WHO) en global folkehelsekrise (PHEIC).

Det har bare skjedd fem ganger det siste tiåret.

Folkehelseinstituttet: – Vi er klare

Nyheten kom ikke som noen overraskelse på Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg.

– Jeg tenkte at dette er akkurat som forventet, og at vi er klare for dette, sier Stoltenberg til NRK.

Stoltenberg sier de er forberedt på at det vil komme folk som allerede er smittet til Norge, og at mennesker i Norge kan bli smittet og bli syke.

Hun forklarer at kriseerklæringen innebærer at WHO tar en mye tydeligere ledelse i det internasjonale arbeidet mot smitten.

– Det betyr for eksempel at WHO vil si fra til land de mener gjør ting som ikke er hensiktsmessige for forsøkene på å stanse spredningen av sykdommen.

Også WHO peker på at koordineringen av smittearbeidet blir viktig fremover.

– Den eneste måten vi kan bekjempe dette viruset på, er at alle land må samarbeide. Det er tid for solidaritet, fakta og ikke frykt, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus torsdag kveld.

Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstiuttet orienterer på pressefrokost om årets influensa og influensavaksine i oktober 2019.

FORBEREDT PÅ CORONAVIRUS: Camilla Stoltenberg sier Norge er forberedt på coronaviruset. Dette er et bilde fra da hun orienterer om det vanlige influensaviruset i oktober 2019.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Beskytt de som er sårbare

Så langt har 213 mennesker dødd av coronaviruset i Kina, og det har spredd seg til minst 16 andre land. Fire av dem i Europa: Frankrike, Tyskland, Italia, og Finland.

Ekspertene regner med at viruset også vil komme til Norge. Det finnes ingen vaksine.

– I hvor stor grad bør folk være bekymret eller ikke?

– Man bør være årvåken. Så bør man beskytte både seg selv mot smitte og hjelpe andre med å beskytte seg. Særlig bør man være opptatt av å beskytte dem som er sårbare: eldre, og folk med andre sykdommer – de som risikerer å få alvorlig sykdom, sier Stoltenberg.

Folkehelseinstituttet har allerede testet personer i Norge for smitten. Ingen har hatt viruset.

Line Vold, som er avdelingsdirektør for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet, utdyper overfor NRK:

– Vi har fått opp testkapasitet på laboratoriene og utviklet en analysemetode for å kunne påvise dette viruset. Det har vært kjørt gjennom noen ganger, og testen fungerer godt, sier Vold.

Illustrasjonsbilde som viser at blodprøve kan avdekke om man har blitt smittet med coronoaviruset.

TUSENVIS SMITTET: Rundt 8.000 er nå bekreftet smittet av det nye coronaviruset. Da vil en blodprøve bli merket slik. Dette er et illustrasjonsbilde.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Laboratorier i beredskap

Stoltenberg forteller at de overvåker situasjonen tett.

– Vi har økt kapasiteten for å kunne teste folk på laboratorier, der det er mistanke om at folk er smittet. Sykehuslaboratorier over hele landet er klare til å teste folk for smitte, hvis det blir behov for det.

Folkehelseinstituttet legger ut råd på sine nettsider.

Hovedrådet for å unngå smitte dreier seg om å ha god håndhygiene og hoste/nyse i papirtørkle som kastes etterpå. FHI skriver også at man bør holde en til to meters avstand til personer med luftveissymptomer, når det er mulig.

– Vi har smittevernvakt for helsepersonell som svarer på spørsmål hele døgnet, og som holder seg oppdatert på situasjonen internasjonalt og i Norge, sier Stoltenberg.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 22.10.2021
3 558
Smittede siste 7 dager
121
Innlagte
894
Døde
4 197 822
Vaksinerte

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger