– Vi vil beskytte dere

Statsminister David Cameron lovte å fortsette kampen mot opptøyene med alle nødvendige midler. Blant annet vurderer de å sette inn hæren mot bråkmakerne.

Plyndring og opptøyer i Storbritannia

Et videoovervåkningskamera viser maskerte bråkmakere ved en ødelagt butikk i West Northwood i London. Politiet har gitt ut slike bilder i håp om å pågripe de som står bak plyndringen og volden i Storbritannia de siste dagene.

Foto: - / Afp

– Vi vil hjelpe dere med å gjenoppbygge hjem og forretninger som dere har mistet, sa statsministeren under talen i parlamentet i dag.

Den britiske statsministeren innkalte stortingsrepresentantene fra ferie for å opplyse dem om opptøyene som har ridd Storbritannia som en mare de siste fire dagene.

Hans hovedbudskap gjennom talen var at landet måtte stå samlet i kampen mot oppviglerne med alle nødvendige midler, og ikke hvile før lov og orden igjen regjerer i landets gater.

Etterforsker Duggan-drap

– Det vi har sett på gatene den siste tida er fullstendig uakseptabelt, og jeg tror hele parlamentet er enig med meg, sa Cameron, og ble støttet av et rungende «yey» gjennom underhuset torsdag.

Statsministeren forsikret parlamentet om at episoden der en britisk sivilist, Mark Duggan, skal ha blitt drept av politiet, blir etterforsket grundig.

– Men dette dødsfallet har ikke noe sammenheng med opptøyene. Det har blitt brukt som en unnskyldning, sa Cameron, som hevder tyveri er motivasjonen for uroen, og ikke politikk.

Politiet har fått fullmakt til å bruke vannkanoner og gummikuler i møtet med bråkmakerne. Regjeringa ønsker også gi politiet lov til å fjerne masker og skjerf som brukes til å kamuflere ansiktene på ungdommene.

– Ikke fattigdom, men kultur

Opptøyene startet i London, men har siden helga spredt seg til andre byer i Storbritannia, som Birmingham, Manchester og Liverpool.

Onsdag sa statsminister David Cameron at de ville ta i bruk ethvert virkemiddel som var nødvendig for å stagge opptøyene.

– Dette handler ikke om fattigdom, men om kultur, sa Cameron, som mener kjernen i problemet er at det har vokst fram mange voldelige ungdomsgjenger som blant annet livnærer seg på plyndiring og narkotikasalg.

Ifølge statsministeren skal disse gjengene, som har opphav i dysfunksjonelle hjem, bekjempes med mer disiplin i skolene, bedre velferdsordninger og et hardtslående rettssvesen.

Han oppfordret også huseiere til å kaste ut utleiere som bidrar til opptøyene.

(Saken fortsetter under bildet)

Opptøyer i Storbritannia

Politiet anholder en person i Eltham, London i forbindelse med opptøyene som har herjet landet de siste nettene.

Foto: Matt Dunham / Ap

Mer enn 1500 arrestert

I flere dager har London og andre engelske byene opplevd opptøyer, plyndring, vold og ildspåsettelser. Ekstra politimannskaper er kalt ut, og vanlige innbyggere har dannet borgervernsgrupper.

16.000 politibetjenter er nå satt inn i London i arbeidet mot opptøyene. Flere hundre andre skal ha blitt skadet i opprøret, som også har ført til arrestasjoner av 888 mennesker i hovedstaden. Mer enn 1500 er arrestert landet over.

Det enorme politinærværet har trolig vært årsaken til at de to siste nettene har vært rolige i London, men også i de andre utsatte byene i natt.

Jakter fra hus til hus

Med over 100 arrestordrer går britisk politi fra hus til hus i London, på jakt etter de ansvarlige for opptøyene som har herjet hovedstaden de siste dagene.

– I morgentimene begynte vi å banke på dører for å arrestere folk, sa London-politiets viseinspektør, Steve Kavanagh, torsdag.

Politiet har mer enn 100 arrestordrer som de vil jobbe seg gjennom de nærmeste timene og dagene.

– Med så mange politimenn på jobb vil vi bruke tiden deres på å gå ut og arrestere tyver og kjeltringer, de som har forårsaket uro og kriminalitet i lokalsamfunnene våre, sa Kavanagh.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har politiet tatt i bruk et ansiktsgjenkjenningsprogram, som etter planen skulle ha blitt tatt i bruk under London-OL neste år. I tillegg benytter de seg av sosiale medier som for eksempel å legge ut bilder av mistenkte på bildedelingsnettstedet Flickr.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.