Nattåpne domstoler i England i full gang med å dømme opprørerne

Domstoler i England har i løpet av natten jobbet med å avgjøre sakene mot arresterte opprørere. Flere skal allerede være dømt.

Førskolelærer Alexis Bailey

31 år gamle Alexis Bailey, en barneskoleassistent, har erklært seg skyldig i innbrudd. Her prøver han å skjule ansiktet etter at han forlater Highbury forhørsrett.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Ifølge BBC, er de første tiltalte allerede dømt til fengsel. Det totale antallet på arresterte personer siden opptøyene startet lørdag, skal være over 1100.

Både i London og i Manchester har dommere i løpet av natten behandlet saker for å få fortgang i rettsprosessen. Dette er uvanlig, melder BBC.

11-åring i retten

Flere av sakene blir omtalt i britiske aviser.

Mange av de pågrepne er svært unge. En 11 år gammel gutt møtte opp i retten onsdag, fulgt av moren sin. Det har også vakt oppsikt at en 31 år gammel barneskoleassistent erklærte seg skyldig i innbrudd.

Politiet ber også vanlige mennesker om hjelp for å få tak i personer som var aktive under urolighetene.

Bilder av gjerningsmenn, hentet blant annet fra overvåkningsvideoer, blir publisert, og politiet ber folk som kjenner igjen personer om å si ifra.

(Saken fortsetter under bildet)

Politiet snakker med barn i Manchester.

Britisk politi snakker med barn etter opprørsnatten i Manchester.

Foto: Jon Super / Ap

Ber om hjelp

Bildene blir også formidlet videre av britiske medier.

Politiet ber også folk som kan ha filmet eller har tatt bilder av opptøyene om å levere dette inn til etterforskerne.

Onsdag kveld var ikke mindre enn tre dommere i Manchester i gang med å behandle sakene til 117 personer i varetekt.

Forhørsretten behandlet grupper bestående av tre personer til samme tid. Seks av de varetektsfengslede ble holdt i retten i over to timer, skriver BBC.

– Vi skal ta alle

Tim Godwin

Politimester Tim Godwin lover at opprørerne skal betale for sine ødeleggelser.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

I London er politiet i full gang med å ransake husene til folk som kan være knyttet opp mot opptøyene i byen.

Husransakelsene skal, ifølge politiet, ha startet natt til torsdag, melder AP. Mer enn 100 hus skal gjennomsøkes.

Politiet har sagt at de vil gå gjennom alle overvåkningsvideoene fra uroen, og at folk som deltok må forvente at de kommer bankende på døra.

– Det vil bli mange flere pågripelser. Vi skal ta alle som én og sørge for at de blir stilt for retten, sier politimester Tim Godwin.

Owen Flanagan fra Levenshulme har allerede sagt seg skyldig i innbrudd etter å ha stjålet klær verdt 75 britiske pund fra tidligere Oasis-sanger Liam Gallaghers «Pretty Green fashion boutique».

Fengselsstraffen ble på åtte måneder for 28-åringen fra Levenshulme.

Møter i Parlamentet

I dag blir opptøyene tema i Parlamentet.

Det er ventet at statsminister David Cameron vil gå hardt ut, men at debatten raskt vil gå over til å handle om kuttene som er gjennomført i politiet og om dette har medvirket til at plyndingen fikk holde på uten at politiet klarte å stoppe dem.

Statsministeren skal også gi detaljer om økonomisk hjelp til dem som har mistet hus og bedrifter i opptøyene.

Store politiaksjoner og kraftig regnvær skal være årsaken til at opptøyene natt til torsdag roet seg i enkelte områder.

Situasjonen har roet seg

Sent onsdag kveld ble det rapportert at det fortsatt var enkelte sammenstøt mellom ungdomsgjenger og politi, men at situasjonen så ut til å roe seg.

Både i London, Manchester, Liverpool og Birmingham så det ut til å være forholdsvis rolig ved 21.30-tiden lokal tid onsdag kveld.

Opprør i Storbritannia

Under et møte i Parlamentet torsdag skal statsminister Camron gi detaljer om økonomisk hjelp til dem som har mistet hus og bedrifter i opptøyene.

Foto: MIGUEL MEDINA / Afp


Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt