Hopp til innhold

- Storbritannia har sovet for lenge

(MANCHESTER) I Manchester er innbyggerne skremt etter de voldsomme opptøyene tirsdag kveld. - Men de kom ikke overraskende. Det er på tide at Storbritannia våknet, landet har sovet for lenge, sier student Rebecca Matthews.

Rebecca Matthews

Student Rebecca Matthews tror situasjonen i Storbritannia roer seg nå, men mener opprørerne har ødelagt for en videre politisk debatt.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

NRK møter henne i et stille Manchester-sentrum. Politibetjenter står utplassert på hvert gatehjørne, mens regnet faller ned på nesten folketomme gater.

Tirsdag kveld var bildet et helt annet da flere hundre ungdommer angrep politiet og plyndret og satte fyr på butikker.

– Umulig med politisk diskusjon nå

– Det skyldtes arbeidsløsheten og budsjettkuttene. Dette er ingen overraskelse. England har sovet for lenge, sier mediestudenten Rebecca Matthews.

– Men nå har opprørerne ødelagt for alle. Myndighetene kommer til å slå ned på alt som protester, det er ikke mulig å få til noen politisk diskusjon nå, mener hun.

Da den britiske statsministeren David Cameron ankom London etter å ha avbrutt ferien sin i Italia, betegnet han opptøyene som ren kriminalitet.

Det er ikke bare Manchester-innbyggeren Rebecca Matthews som har ment å kunne forutse de voldelige opprørene.

Clegg advarte mot opprør

For nesten ett og et halvt år siden, mens han ennå var opposisjonspolitiker, sa lederen for de britiske Liberaldemokratene Nick Clegg: «Storbritannia kan bli rammet av et oprør slik det vi har sett i Hellas, hvis De konservative vinner valget og innfører store kostnadskutt».

I dag er Clegg visestatsminister og sitter i regjering med nettopp De konservative. Denne regjeringen har måttet innføre kraftige budsjettkutt. En av opprørerne i London forteller til avisen International Herald Tribune at det er særlig to kutt som har rammet hardt.

Det ene var et program som ga vanskeligstilt ungdom 30 pund i uken, eller drøye 260 kroner, for å holde seg på skolebenken. Det andre var et fond opprettet for å oppmuntre selskaper til å ansette ungdom.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politi på gaten i Manchester

Politiet er synlige i Manchesters gater onsdag kveld.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Skremte innbyggere

Mens Manchester tirsdag kveld opplevde det politiet betegnet som de verste opptøyene på flere tiår i byen, ser det ut til at politiets økte nærvær har skremt de fleste vekk fra sentrum onsdag.

Carla Monck fra Manchester

Carla Monck jobber som servitør i Manchester. Hun frykter nye opptøyer.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Opptøyene har imidlertid satt en kraftig støkk i befolkningen.

– Jeg frykter hva som kan skje i kveld. Foreløpig ser det rolig ut, men det er skummelt, sier servitøren Carla Monck til NRK.

Hun og kollegaene har måttet rydde inn utebordene for at opprørerne ikke skal kunne bruke den som våpen.

– Det var grusomt her tirsdag kveld. Jeg fikk beskjed om å holde meg hjemme. Kollegaene mine låste dørene på restauranten og løp ut nødutganen på baksiden. De ringte etter drosje for å komme seg unna, men det var ingen drosjer som ville kjøre inn i sentrum, forteller Monck.

Foreløpig er 113 personer arrestert etter opptøyene i Manchester. Onsdag kveld har det vært enkelte sammnstøt mellom politi og ungdomsgjenger, men i Manchester, London, Liverpool og Birmingham er det forholdsvis rolig.

SISTE NYTT

Siste nytt