Voldsomme sammenstøt i Aten

Det har i dag vært voldsomme sammenstøt mellom politi og steinkastende demonstranter i sentrum av den greske hovedstaden Aten.

Video Demonstrantar i kamp med politiet

VIDEO: Dramatisk scener i sentrum av Aten.

Turistmagneten Akropolis lå innhyllet i røyk fra brennende bildekk og brannbombersent i ettermiddag. Det er gjort store ødeleggelser i og rundt Syntagmaplassen ikke langt fra det historie området.

I kveld ble det et klart flertall i det greske parlamentet for den omstridte loven som skal føre til store kutt i offentlige utgifter. Generalstreiken er i protest mot nettopp denne loven, som fører til at mange offentlig ansatte må gå fra jobbene sine og atter andre vil bli uten arbeid.

Lovforslaget skal opp til en endelig avstemning i parlamentet torsdag. Blir det flertall også da, blir forslaget til lov.

Atens internasjonale flyplass

En ganske tom avgangshall på den internasjonale flyplassen i Aten.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

Minst 17 mennesker er såret i sammenstøtene, både politifolk og demonstranter.

Steiner og brannbomber

De fleste av de rundt 100.000 som har inntatt gatene i Aten er fredelige demonstranter, men de blir overskygget av de svartkledde ungdommene som kaster stein og brannbomber mot politiet.

Det er uklart hvor mange som har vært ute i sentrumsgatene i Aten i dag for å demonstrere, men fagforeningen som står bak generalstreiken snakker om 200.000. Politiet sier 70.000, mens flere nyhetsmedier mener det i alle fall er 100.000 der.

Det er rundt 5000 politifolk i fullt opprørsutstyr ute i gatene. Inne i parlamentet går debatten om nye sparetiltak, utenfor ropes det slagord mot politikerne.

Generalstreiken, som en av de toneangivende avisene i Aten har kalt «alle streikers mor» begynte ved midnatt og er ventet å vare i to dager.

Streiken lammet store deler av landet i morgentimene i dag, blant annet kunne ingen fly lette fra eller lande på den internasjonale flyplassen i Aten. Til sammen 150 nasjonale og internasjonale flyginger er blitt kansellert.

SAS Norge var usikker på avgangene til Aten men valgte til slutt å ta passasjerene som skulle til Hellas fra Norge til København, fordi SAS-flyet som skulle gå fra København til Aten fikk klarsignal etter først å ha vært kansellert.

Video Generalstreik Hellas - stengte flyplasser

VIDEO: Storstreik i Hellas – stengte flyplasser

Protest mot sparetiltak

Det er Hellas' to viktigste paraplyorganisasjoner for fagorganiserte som arrangerer streiken i protest mot regjeringens siste sparetiltak.

Blant dem som deltar i streiken er offentlige tjenestemenn, leger, lærere, sjøfolk, drosjesjåfører, meklere, bakere og ansatte på bensinstasjoner.

Idet streiken kom i gang onsdag, begynte folk å samle seg utenfor nasjonalforsamlingen i Aten for å delta i en stor demonstrasjon mot sparetiltakene.

Torsdag skal det greske parlamentet stemme over de nye tiltakene som blant annet dreier seg om skatteøkning, lønnskutt, oppsigelser i offentlig sektor og endringer i reglene for tarifforhandlinger.

Streik Hellas

Brannbomber ble kastet mot politiet som svarte med tåregass.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp
Streik i Hellas

Fagforeningene er helt klare: De mener tiltakene vil føre Hellas enda mer ned i gjørma.

Foto: YIORGOS KARAHALIS / Reuters

Demonstrasjonene er en av de største siden den økonomiske krisen startet for to år siden. Til sammen 5000 politifolk er utkommandert i et forsøk på å holde ro og orden.

Video Harde sammenstøt i Aten

VIDEO: Stemningen var ilter i Aten da en storstreik lammet hovedstaden.

– De redder oss ikke

Hovedgatene i hovedstaden er fortsatt i ettermiddag preget av politi og demonstranter.

På flere av bannerne kan man lese «Ned med regjeringen» og «Skam dere. Gå av.» Sinnet retter seg også mot de utenlandske lederne som forlanger kraftige innstrammingstiltak for at de skal sprøyte enda mer penger inn i landet.

– Hvem er det man forsøker å lure. Ingen vil ikke redde oss. Med tiltakene de foreslår vil de fattigere bli fattigere og de rikere bli rikere. Jeg sier «Nei takk. Jeg ønsker ikke deres redning», sier den offentlige tjenestemannen Akis Papadopoulos til nyhetsbyrået Reuters.

Både han selv og hans offentlige ansatte kone gikk i fjor 20 prosent ned i lønn. Nå frykter de for selve jobben.

– Vi ønsker dem ut av kontoret fordi de bare bringer oss elendighet. De skviser folket for alt i stedet for å redde landet, sier Dina Kolovou under sin marsj til parlamentet.

Streik i Hellas

Til sammen 70.000 skal delta i demonstrasjonene i Aten.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Ber om støtte

Den greske statsministeren Giorgos Papandreou bad i en tale i går om bred politisk støtte for de upopulære sparetiltakene.

– Jeg ber om alle partiers støtte, selv om vi nok en gang vil måtte bære byrden som følger med denne avgjørelsen, sa Papandreou i talen.

Han avviste enhver antydning om at Hellas vil kunne bli tvunget ut av eurosonen som en følge av krisen som har gjort landet avhengig av utenlandsk støtte for å unngå konkurs. Samtidig henvendte han seg til europeiske partnere for fornyet støtte.

Den greske gjelden er nå i underkant av 150 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP), og eksperter mener den må ned til omkring det halve for å bli bærekraftig.

Greske myndigheter sier de slipper helt opp for penger om noen uker hvis de ikke får overført mer fra EU.

SISTE NYTT

Siste nytt