Her bryter Virgins romfly lydmuren for egen motor

VSS «Unity» gjennomførte torsdag kveld sin første testflyging med egen motorkraft. Dermed er Virgin Galactic ett steg nærmere å kunne tilby kommersielle romflyginger.

Det private romfartsselskapet Virgin Galactic gjennomførte torsdag en vellykket testflyvning. Romflyet VSS «Unity» fløy for første gang for egen maskin etter å ha blitt sluppet fra et spesialbygget jetfly i femten tusen meters høyde.

VELLYKKET: VSS «Unity» brøt torsdag lydmuren ved hjelp av egen rakettmotorkraft. Det er første gang Virgin har gjennomført en vellykket test av romflyet SpaceShipTwo.

Virgin Galactic-grunnlegger Richard Bransons romdrømmer er kommet ett vesentlig steg nærmere virkelighet, etter at VSS «Unity» i natt gjennomført vellykket testflyging over Mojaveørkenen i USA.

«Verdensrommet føles pirrende nært nå», skriver Branson selv på Twitter etter at romflyet torsdag gjennomførte sin første vellykkede testflyging med rakettmotorene aktivert.

Laster Twitter-innhold

Brøt lydmuren

Romflyet ble sluppet fra et spesialbygget «moderskip» på rundt 15.000 meters høyde, før det aktiverte motorene og akselererte til mer enn 1,8 ganger lydens hastighet, skriver Reuters.

Flyet nådde deretter en høyde på rundt 25.000 meter, før det gjennomførte en vellykket landing på rullebane.

Se video av testflygingen øverst i artikkelen.

Fartøyet har tidligere gjennomført flere vellykkede glideflyginger, men dette er første gang rakettmotorene har vært tatt i bruk, og Virgin kaller den vellykkede testen et viktig steg fremover.

Nærmer seg jomfrutur

«Unity» er den foreløpig siste utgaven av modellen SpaceShipTwo, som etter planen skal ta turister opp til en høyde på rundt 100 kilometer over jordens overflate.

En tidligere versjon av SpaceShipTwo krasjet under en testflyging i 2014. En pilot omkom, mens den andre ble hardt skadd.

SpaceShipTwo er utviklet av det private romfartsselskapet Virgin Galactic, og skal etter planen inngå i en flåte på til sammen fem kommersielle romfly.

Selskapet planlegger å ta de første romturistene på svippturer opp i verdensrommet så snart alle nødvendige sikkerhetstester er gjennomført.

Dato for jomfruturen er fortsatt ikke satt, men selskapet har allerede begynt salget av billetter med en stykkpris på 250.000 dollar, rundt to millioner norske kroner.

SISTE NYTT

Siste nytt