NRK Meny
Normal

Vilks tar truslene med knusende ro

– Jeg er alltid med i de sammenhengene, så det begynner jeg å bli vant til, sier den svenske kunstneren Lars Vilks. I en trussel før bombeaksjonene i Stockholm i går, nevnes Vilks årsaken til et kommende angrep.

Lars Vilks

Etter at Lars Vilks tegnet profeten Muhammed som en hund, har han mottatt en rekke dødstrusler.

Foto: Jurek Holzer 30072 / SCANPIX

«Takket være Lars Vilks og hans tegninger av profeten Muhammed og deres soldater i Afghanistan og deres taushet rundt alt dette, skal deres barn, døtre, brødre og søstre dø liksom våre brødre og søstre og barn dør,» sier en mannsstemme i en lydfil som ble sendt med e-post til nyhetsbyrået TT og det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i forkant av bombeaksjonene i går.

Ble ikke varslet

Lars Vilks lar seg ikke opprøre eller bekymre av dette.

– Det er jeg vant til. Mange ser på meg som en fiende av islam, det kan jeg ikke gjøre noe med, sier Vilks til NRK.no.

– Jeg føler meg trygg og lever et vanlig liv, men er observant og samarbeider med Säpo. De informerer meg, og jeg informerer dem om hva jeg gjør.

Til tross for at Säpo mottok trusselen, der Vilks' navn nevnes flere ganger, i forkant av bombeaksjonene i Stockholm i går, ble ikke Vilks varslet om denne trusselen. Han klandrer imidlertid ikke sikkerhetspolitiet for dette og mener det skyldes den enorme mengden trusler som knyttes til ham.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bombeaksjon i Stockholm

En bil eksploderte i krysset Drottninggatan-Olof Palmes gata i Stockholm lørdag kveld, og like etter sprengte en mann seg i lufta bare noen hundre meter unna.

Foto: REUTERS TV / Reuters

– Får 50 trusler i måneden

Siden han i 2007 tegnet profeten Muhammed som en hund, har trusler blitt en del av hverdagen hans.

– Jeg mottar i snitt 50 trusler i måneden, og slik har det vært i de siste årene. For en måned siden var det alvorlig trussel mot meg i en video fra islamistbevegelsen Al Shabaab i Somalia, men de fleste truslene er ikke alorlige, sier Vilks.

– Det er folk som vil skremme og er sinte og frustrerte. I går endte det jo med en faktisk aksjon, men jeg føler meg trygg.

I trusselen som ble sendt TT og Säpo, omtales Vilks flere ganger som «grisen Vilks». Grisen anses å være et skittent dyr, og det er ifølge Koranen forbudt for muslimer å spise svinekjøtt.

«Våre aksjoner kommer til å tale for seg selv. Så lenge dere ikke slutter deres krig mot islam og deres fornærmelser mot profeten og deres dumme støtte til grisen Vilks,» sies det i trusselen.

– Det synes jeg bare er en hyggelig betegnelse. Griser er både intelligente og trivelige dyr, så det gjør meg ingenting, sier Vilks.

Det er foreløpig ikke slått fast at det er en direkte sammenheng mellom den innleste trusselen og de gjennomførte bombeaksjonene i Stockholm.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt