Hopp til innhold

– Stockholmsbombe var Al Qaidas verk

Den svenske 28-åringen som sprengte seg i lufta i Stockholm for snart fem år siden, fikk hjelp av Al Qaida, ifølge irakiske kilder.

Selvmordsaksjon i Stockholm

Det var midt i julerushet 11. desember 2010 at den svensk-irakiske Taimour Abdulwahab sprengte seg selv i lufta midt i Stockholm sentrum. Kun gjerningsmannen ble drept.

Foto: Neidemann, Magnus Hjalmarson / Scanpix

Avsløringen kommer i fjernsynsprogrammet Uppdrag granskning som er laget av Sveriges Television.

Bombe i Stockholm 12.11.2010

Svensk sikkerhetspoliti har tidligere konkludert med at mannen som sprengte seg selv i Stockholm i 2010 handlet alene. Nå hevder en irakisk etterretningsoffiser at han var støttet av Al Qaida.

Foto: Marc Femenia / NTB scanpix

– Den svenske selvmordsbomberen fikk støtte av Al Qaida. De planla alt, sier en irakisk etterretningsoffiser til TV-kanalen.

Opplysningene er stikk i strid med konklusjonene til det svenske sikkerhetspolitiet Säpo, som mener mannen handlet på egen hånd.

Den irakiske etterretningsoffiseren sier blant annet at irakiske tjenestemenn har vært i Sverige for å hjelpe til med etterforskningen, noe svenske påtalemyndigheter sier de ikke kjenner til.

To eksplosjoner i julerushet

To bomber gikk av i Stockholm 11. desember for fem år siden. Først sprengte den unge trebarnsfaren en bil i lufta på Olof Palmes gata i sentrum av Stockholm. Litt senere gikk bombe nummer 2 av noen kvartaler unna.

Ingen andre enn gjerningsmannen ble skadet. Taimour Abdulwahab døde kort tid etter den siste eksplosjonen.

Etterforskerne mener at Abdulwahab startet sin radikaliseringsprosess allerede i 2003 i forbindelse med starten av Irak-krigen.

Se video fra eksplosjonene i Stockholm i 2010 under.

Video Bilbombe midt i sentrale Stockholm

På overvåkningsvideoen under sees bombemannen gå fram og tilbake blant julehandlende i Stockholm sentrum med ryggsekken med bomben i. Etterforskerne mener ta han gjentatte ganger forsøkte å utløse bomben han bar, men at han ikke fikk det til. Først da han gikk inn i en sidegate, gikk bomben av.

På pressekonferansen viste de både skisser av hvordan mannen bar bomber på kroppen, og en overvåkingsvideo som viste hvordan han lenge gikk fram og tilbake midt i en handlegate og tydeligvis ikke klarte å utløse bomben i menneskemengden. videoen sees mannen markert med en hvit pil som går fram og tilbake blant svært mange julehandlende svensker.

SISTE NYTT

Siste nytt