– Stockholmsbombe var Al Qaidas verk

Den svenske 28-åringen som sprengte seg i lufta i Stockholm for snart fem år siden, fikk hjelp av Al Qaida, ifølge irakiske kilder.

Selvmordsaksjon i Stockholm

Det var midt i julerushet 11. desember 2010 at den svensk-irakiske Taimour Abdulwahab sprengte seg selv i lufta midt i Stockholm sentrum. Kun gjerningsmannen ble drept.

Foto: Neidemann, Magnus Hjalmarson / Scanpix

Avsløringen kommer i fjernsynsprogrammet Uppdrag granskning som er laget av Sveriges Television.

Bombe i Stockholm 12.11.2010

Svensk sikkerhetspoliti har tidligere konkludert med at mannen som sprengte seg selv i Stockholm i 2010 handlet alene. Nå hevder en irakisk etterretningsoffiser at han var støttet av Al Qaida.

Foto: Marc Femenia / NTB scanpix

– Den svenske selvmordsbomberen fikk støtte av Al Qaida. De planla alt, sier en irakisk etterretningsoffiser til TV-kanalen.

Opplysningene er stikk i strid med konklusjonene til det svenske sikkerhetspolitiet Säpo, som mener mannen handlet på egen hånd.

Den irakiske etterretningsoffiseren sier blant annet at irakiske tjenestemenn har vært i Sverige for å hjelpe til med etterforskningen, noe svenske påtalemyndigheter sier de ikke kjenner til.

To eksplosjoner i julerushet

To bomber gikk av i Stockholm 11. desember for fem år siden. Først sprengte den unge trebarnsfaren en bil i lufta på Olof Palmes gata i sentrum av Stockholm. Litt senere gikk bombe nummer 2 av noen kvartaler unna.

Ingen andre enn gjerningsmannen ble skadet. Taimour Abdulwahab døde kort tid etter den siste eksplosjonen.

Etterforskerne mener at Abdulwahab startet sin radikaliseringsprosess allerede i 2003 i forbindelse med starten av Irak-krigen.

Se video fra eksplosjonene i Stockholm i 2010 under.

Video Bilbombe midt i sentrale Stockholm

På overvåkningsvideoen under sees bombemannen gå fram og tilbake blant julehandlende i Stockholm sentrum med ryggsekken med bomben i. Etterforskerne mener ta han gjentatte ganger forsøkte å utløse bomben han bar, men at han ikke fikk det til. Først da han gikk inn i en sidegate, gikk bomben av.

På pressekonferansen viste de både skisser av hvordan mannen bar bomber på kroppen, og en overvåkingsvideo som viste hvordan han lenge gikk fram og tilbake midt i en handlegate og tydeligvis ikke klarte å utløse bomben i menneskemengden. videoen sees mannen markert med en hvit pil som går fram og tilbake blant svært mange julehandlende svensker.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt