Hopp til innhold

Vil «respektere folkets vilje» etter valg i Øst-Ukraina

Ledelsen i Kreml sier at utfallet av folkeavstemningen i Øst-Ukraina bør tas til følge på en sivilisert måte uten bruk av vold. En talsmann for separatistene sier at Lugansk-regionen ikke vil delta i det kommende presidentvalget.

Vladimir Putin

Russiske myndigheter sier en uttalelse at de respekterer folkeavstemningen i Øst-Ukraina.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Folkeavstemningen i går ga et klart flertall for å løsrive to regioner i Øst-Ukraina fra resten av landet, ifølge prorussiske separatister. Folkeavstemningen ble gjennomført i strid med ukrainsk lov med svært begrensede ressurser.

Ingen nøytrale observatører var til stede, manntallet var ufullstendig og lite skal ha blitt gjort for å unngå at folk stemte flere ganger. Likevel melder Kreml mandag formiddag at de vil akseptere folkeavstemningen.

Russiske myndigheter ber nå om at resultatene av avstemningen iverksettes, gjennom dialog med ukrainske myndigheter i Kiev og de prorussiske separatistene. Det påpekes også at vedtaket må gjennomføres uten bruk av vold.

– Moskva respekterer meningen til folket i Donetsk og Lugansk, heter det i en uttalelse fra Kreml, residensen til president Vladimir Putin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vil ikke anerkjenne folkeavstemmingen

VIDEO: NRKs korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld kommenterer folkeavstemningen i Øst-Ukraina.

– Lett å telle opp

Ukrainske myndigheter har allerede avfeid valget som en farse. Også EU har vært skarpe i sin kritikk. Flere av innyggerne i de berørte områdene har også gitt uttrykk for at de er usikre på hva et «ja» i avstemningen egentlig innebærer.

Valgkommisjonen i Donetsk-regionen hevdet kort tid etter at valget var avsluttet at 89 prosent hadde stemt for en løsrivelse. Det ble også hevdet at valgdeltakelsen var på 75 prosent.

– Det viste seg å være ekstremt lett å telle stemmene siden antallet som stemte imot var ekstremt lavt og antallet ugyldige stemmer var lite, valgkommisjonens leder Roman Ljagin søndag.

Vil ikke delta i valg

I Lugans opplyser nestleder Aleksander Malytsjin i den selvoppnevnte valgkommisjonen ifølge nyhetsbyrået Interfax mandag morgen at nærmere 96 prosent stemte for uavhengighet fra Kiev. Malytsjin sier valgdeltakelsen var på 81 prosent, selv om vestlige observatører nok vil ta tallene med en klype salt.

Mandag ettermiddag melder også en lokal talsmann at Lugansk-regionen ikke vil delta i det kommende presidentvalget. Dette skal etter planen avholdes 25. mai.

Ifølge nyhetsbyrået RIA vil Lugansk be FN anerkjenne regionens uavhengighet etter at 96 prosent av velgerne ga sin støtte til selvstyre-

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ukraina

En kvinne er i sjokk, etter at en person ble skutt i byen Krasnoarmeysk søndag. Det er uklart hvem som stod bak skytingen.

Foto: FABIO BUCCIARELLI / Afp

Fordømmer volden

Ved flere av stemmelokalene var det lange køer og noe i nærheten av feststemning søndag, ifølge Reuters. Samtidig var det også sammenstøt i flere byer, og meldinger om drepte.

Kreml understreker at valgdeltakelsen var høy «til tross for forsøk på å torpedere avstemningen».

Carl Bildt

Sveriges utenriksminister Carl Bildt kaller valgresultatet i Øst-Ukraina «liksomtall fra et liksomvalg».

Foto: GEORGES GOBET / Afp

– Vi fordømmer maktbruken inkludert bruken av tunge våpen mot fredelige sivile, som har ført til menneskelige tap, heter det i uttalelsen mandag.

President Vladimir Putin hadde bedt de prorussiske separatistene i de to regionene øst i Ukraina om å utsette folkeavstemningen, uten å få gjennomslag for dette.

I en uttalelse fra russiske myndigheter avviser man også at man vil holde nye, internasjonale samtaler om Ukraina. Ifølge utenriksminister Sergei Lavrov er det partene innad i Ukraina som nå må snakke sammen.

Ifølge en talsmann for den tyske regjeringen vil det allerede onsdag avholdes et møte mellom ukrainske politikere og menneskerettighetsgrupper. Tyske myndigheter kaller initiativet positivt, men ønsker ikke å så hvilke grupperinger som vil sitte ved forhandlingsbordet.

Skjerper sanksjoner

EUs 28 utenriksministre er nå samlet i Brussel, der man skal diskutere Ukraina og Russland. Det er blant annet ventet at det vil komme utvidede sanksjoner mot både personer og selskaper i Russland.

EU har lagt opp til trinnvis opptrapping av sanksjoner mot Russland som følge av annekteringen av ukrainske Krim, og er fortsatt i andre fase av tiltak mot enkeltpersoner og selskaper. 13 personer og to selskaper blir trolig lagt til EUs sanksjonsliste i denne omgang.

Unionen anerkjenner ikke resultatet av avstemningen, som ifølge de russisktalende separatistene ga et valgskred for uavhengighet. Sveriges utenriksminister Carl Bildt oppsummerer det slik.

– Sifrene er ikke så interessante. Det er liksomtall fra et liksomvalg, sier Sveriges Carl Bildt, og får støtte av britenes William Hague.

– De har null kredibilitet. I verdens øyne innfrir de ingen standarder om objektivitet, gjennomsiktighet, rettferdighet. Arrangørene lot ikke engang som de innfridde dem, sier Hague.

SISTE NYTT

Siste nytt