Separatister: Ni av ti stemte for uavhengighet

Prorussiske separatister i Ukraina hevder at 89 prosent stemte for løsrivelse av Øst-Ukraina i dagens folkeavstemming.

Valg i Øst-Ukraina

Valgfunksjonærer teller opp stemmene i et valglokale i Donetsk søndag kveld.

Foto: Evgeniy Maloletka / Ap

– Dette kan ansees som det endelige resultatet, sier leder for den selvoppnevnte valgkommisjonen i Donetsk Roman Ljagin til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge separatistene har 89 prosent stemt for uavhengighet, mens 10 prosent stemte mot.

Uten noen uavhengige valgobservatører til stede, er det derimot vanskelig å verifisere resultatet.

Så langt er de ikke kommet resultater fra Lugansk, den andre regionen hvor det er holdt folkeavstemning. I utgangspunktet var det ikke ventet at det samlede resultatet ville være klart før mandag.

– I strid med folkeretten

Søndagens folkeavstemning har også blitt avfeid av Vesten og myndighetene i Kiev.

Utenriksminister Børge Brende sa tidligere i dag til NRK av avstemmingen har null verdi og er i strid med folkeretten.

– Nå er det presidentvalget 25. mai som gjelder og som må gjennomføres slik at Ukraina får en ny president valgt av folket. Det valget har Norge sin fulle støtte, sa Brende til NRK.

Meldinger om fusk

De færreste hadde på forhånd ventet at resultatet ville bli annerledes. Meldingene om fusk er flere, og makthaverne i Kiev hevder resultatet var klart på forhånd.

Samtidig har det kommer svært sprikende meldinger om hvor mange som faktisk deltok i avstemningen. Russiske medier og separatistledere melder om en deltakelse på opp mot 80 prosent flere steder.

Valgkommisjonens leder Roman Ljagin innrømmer imidlertid at få møtte opp i enkelte kretser.

Ifølge separatistlederen var valgdeltakelsen for eksempel 20,57 prosent i Slavjansk og 20,89 prosent i Mariupol.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt