Hopp til innhold

Ukrainske soldater åpnet ild mot folkemengde i Krasnoarmeisk

Ifølge talsmenn for separatistene skal flere mennesker være drept etter at den ukrainske nasjonalgarden avfyrte skudd utenfor rådhuset.

Ifølge talsmenn for separatistene skal flere mennesker være drept etter at den ukrainske nasjonalgarden avfyrte skudd utenfor rådhuset.

VIDEO: Medlemmer av nasjonalgarden stengte tidligere på dagen et stemmelokale i Krasnoarmeisk.

Denis Pushilin

Denis Pusjilin er leder for separatistene i Donetsk.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp
Børge Brende med mobil

Børge Brende har bedt Russland bidra til å avvæpne separatistene.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Dette skjer bare noen timer etter at soldatene stengte et stemmelokale i byen.

Innbyggerne i Øst-Ukraina stemmer i dag over om de skal løsrives fra resten av landet.

En fotograf fra nyhetsbyrået AP var vitne til skytingen og sier minst to personer ble liggende igjen urørlig på bakken.

Leder for separatistene i Donetsk Denis Pusjilin sier til det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS at flere er døde, men ga ikke noe tall på hvor mange som er drept.

Ifølge Interfax-Ukraina ble en mann drept og en annen skadd i skytingen.

Soldatene løsnet skudd for å løse opp folkemengden som blokkerte inngangen til myndighetsbygget i byen.

– Null verdi

Separatistene øst i Ukraina vil med stor sannsynlighet kunngjøre et flertall for løsrivelse mandag.

En separatistleder sier ukrainske styrker da vil bli regnet som okkupanter.

Vesten og myndighetene i Kiev har gjort det klart at den omstridte folkeavstemningen i regionene Donetsk og Luhansk ikke vil få noe å si for regionenes status, og selv Russland og Vladimir Putin har bedt separatistene om å droppe folkeavstemningen.

EU kommer heller ikke til å anerkjenne resultatet av søndagens folkeavstemning, slår unionens utenrikssjef Catherine Ashton fast.

– Dette er en ulovlig folk folkeavstemning som er i strid med folkeretten. Avstemningen har null verdi. Nå er det presidentvalget 25. mai som gjelder og som må gjennomføres slik at Ukraina får en ny president valgt av folket. Det valget har Norge sin fulle støtte, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Oppretter egen hær

Brende sier han for få dager siden var i kontakt med sin russiske motpart Sergej Lavrov og ba Russland om å være med på å avvæpne de prorussiske separatistene.

– De må få dem ut av de offentlige bygningene og sørge for at de deltar i avstemningen i Ukraina om ny president og ikke bruke våpen, men altså bruke sine stemmer, sier Brende.

Denis Pusjilin, den prorussiske separatistlederen i Donetsk, sier på sin side at de vil opprette en egen hær når valgresultatet er klart. Han slår også fast at ukrainske styrker fra da av vil være regnet som okkupanter.

De færreste tror avstemningen vil ende med noe annet enn et ja på spørsmålet om selvstyre. Meldingene om fusk er flere, og makthaverne i Kiev hevder resultatet var klart på forhånd.

Samtidig kommer det svært sprikende meldinger om hvor mange som faktisk deltok i avstemningen. Russiske medier og separatistledere melder om en deltakelse på opp mot 80 prosent flere steder.

Valgkommisjonens leder Roman Ljagin innrømmer imidlertid at få møtte opp i enkelte kretser.

Ifølge separatistlederen var valgdeltakelsen for eksempel 20,57 prosent i Slavjansk og 20,89 prosent i Mariupol.

SISTE NYTT

Siste nytt