Hopp til innhold

– En fiende er en fiende, uavhengig av nasjonalitet

Telemark bataljon er klare til å nedkjempe alle som angriper styrkene deres i Afghanistan – også nordmenn.

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Rena leir onsdag.

SE VIDEO: Statsministeren besøkte Telemark bataljon på Rena leir onsdag for å ønske de 70 soldatene som skal reise til Afghanistan lykke til. Han sier det er uakseptablet at nordmenn kriger mot norske soldater og internasjonale styrker i Afghanistan.

Aftenposten fortalte onsdag at norske islamister kriger sammen med opprørere i Afghanistan mot den internasjonale ISAF-styrken, der også norske soldater er med.

Telemark bataljons klare svar er at de vil nedkjempe alle som angriper, også norske islamister.

Lars Lervik

Sejf for Telemark bataljon, Lars Lervik, sier en fiende er deres fiende uavhengig av om vedkommende er norsk eller ikke.

Foto: Jan Erik Løvbak / NRK

– De som velger å ta opp våpen mot oss og utgjør en trussel for meg og mine soldater, de er en fiende uavhengig av nasjonalitet og bakgrunn, sier Anders Møller, troppsjef i Telemark bataljon til NRK.

– Som offiser og soldat som skal være i Afghanistan, så er det egentlig ganske enkelt – vi forholder oss til motstanderen på bakken sånn som han opptrer, uavhengig av nasjonalitet, sier sjef for Telemark bataljon, Lars Lervik.

Tar kraftig avstand fra nordmenn som kriger mot ISAF

I januar neste år sender Telemark bataljon 70 norske soldater ned til Afghanistan for å støtte og lære opp afghansk politi.

Onsdag var statsminister Jens Stoltenberg i Rena leir for å si at han er stolt av de norske styrkenes bidrag.

Overfor NRK tar han kraftig avstand fra nordmenn som deltar i krigføringen mot ISAF-styrkene.

– Det er helt uakseptabelt at nordmenn reiser til Afghanistan og deltar i angrep mot norske soldater og internasjonale styrker, sier Stoltenberg til NRK.

Han sier slike angrep vil være å angripe en lovlig, militær operasjon.

Ønsker å gjøre slike reiser ulovlig

Norske myndigheter kan per i dag ikke stanse nordmenn som reiser for å krige for ekstreme grupperinger i utlandet, men arbeider for å kriminalisere det.

– Nå har justis- og beredskapsministeren varslet et lovarbeid for å se på lovligheten av dette, og etterretningstjenesten følger med på hvem disse personene er, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Hun sier det dreier seg om et fåtall norske islamister som har reist ned til Afghanistan.

– Men likevel, så er det helt uakseptabelt, sier forsvarsministeren.

Ifølge generaladvokat Arne Willy Dahl risikerer nordmenn som skyter mot internasjonale styrker i utlandet å bli straffeforfulgt i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rena leir

I januar reiser 70 norske soldater til Afghanistan. Onsdag ønsket statsminiser Jens Stoltenberg dem lykke til på Rena leir.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

Radikale islamister

Ifølge Aftenposten sitter norske myndigheter på etterretningsinformasjon om at en navngitt norsk islamist så sent som for få uker siden deltok i et angrep mot ISAF-styrkene i landet.

Denne personen kan knyttes til demonstrasjoner arrangert av radikale islamister i Norge de siste årene, blant annet protester mot Norges krigføring i landet.

– Jeg kan bekrefte at det er nordmenn som har vært direkteknyttet til angrep eller forsøk på angrep mot afghanske myndigheter og ISAF-styrker som norske soldater er en del av, sier Eystein Kvarving, pressetalsmann i forsvaret, til NRK.

Han ønsker ikke å gi flere konkrete opplysninger om denne saken, ettersom detaljer som sted og tid kan «avsløre etterretningstjenestens metoder for innhenting av informasjon til analyse.»

Etter at Norge overlot sikkerhetsansvaret for Faryab-provinsen i nordvest til afghanerne og trakk seg ut av området, har vi cirka 200 soldater og offiserer i landet. De fleste i Mazar-e-Sharif i nord eller i hovedstaden Kabul.

SISTE NYTT

Siste nytt