Hopp til innhold

UD: Norsk statsborger skadet i angrep i Afghanistan

En nordmann ble skadet og tallet på døde skal ha steget til seks personer i et angrep i Afghanistan fredag.

Bilder og videoer på sosiale medier viser døde og skadde etter angrepet. NRK har verifisert bildet ved å sammenligne flere visuelt innhold som skal vise hendelsen, fra ulike kilder.

Bilder og videoer på sosiale medier viser døde og skadde etter angrepet. NRK har verifisert bildet ved å sammenligne visuelt innhold som skal vise hendelsen, fra ulike kilder.

Foto: X/TAJUDENSOROUSH

En norsk statsborger er skadet i et angrep mot en gruppe utlendinger i Afghanistan. Det bekrefter UD til NRK. Tre personer fra Afghanistan og tre spanske borgere ble drept i angrepet, ifølge Taliban.

– Utenriksdepartementet kan bekrefte at en norsk borger er skadet i et angrep i Bamiyan i Afghanistan. Vi har vært i kontakt med vedkommende, men av hensyn til taushetsplikten kan vi ikke dele ytterligere detaljer, sier pressetalsperson Guri Solberg i UD til NRK.

Bilder og videoer på sosiale medier viser døde og skadde etter angrepet i Bamiyan, Afghanistan. NRK har verifisert bildet ved å sammenligne flere visuelt innhold som skal vise hendelsen, fra ulike kilder.
Foto: X/@Jale_Akbari

– På grunn av sikkerhetssituasjonen og fordi vi ikke har ambassade i Afghanistan, er det svært vanskelig for utenrikstjenesten å gi konsulær bistand i Afghanistan, sier Solberg.

Til nyhetsbyrået AFP opplyser afghanske myndigheter at den norske borgeren skal ha vært en del av et turistfølge med flere utenlandske turister.

– Sjokkert

Det spanske utenriksdepartementet bekrefter at tre spanske statsborgere er drept. Også tre afghanere ble drept da en gruppe væpnede menn skjøt mot dem, opplyser Taliban, ifølge AFP.

Angrepet skal ha skjedd da følget gikk gjennom et marked i fjellområdet Bamiyan, som er på UNESCOS verdensarvliste.

– Jeg er sjokkert over nyheten om drapene av de spanske turistene, sier Sanches, i en melding på Twitter/X.

Han sier at han følger situasjonen tett og tenker på ofrenes familie og venner.

Spania bekrefter også at en spanjol er blant de skadde.

Ifølge afghanske sykehuskilder er også en litauer og en australier blant de fire utlendingene som er skadet, men dette er ikke bekreftet av andre kilder.

– Alle de døde er fraktet til rettsmedisinsk avdeling i Kabul. Også de skadde er i Kabul. Det er kvinner blant de døde og skadde, sier talsperson for Talibans innenrikdsepartement, Abdul Mateen Qani til AFP.

Ifølge den spanske avisen El pais, har ingen så langt tatt ansvar for angrepet. Avisen skriver at Taliban har tatt avstand fra handlingene.

wukyefv

Angrepet skal ha skjedd i Bamiyan-regionen, vest i Afghanistan.

Foto: AFP

Hevder fire personer er pågrepet

En talsperson for Taliban, Mufti Abdul Mateen Qani, skriver på Twitter at det har vært et skyteangrep mot en rekke internasjonale turister fredag kveld.

Han skriver at sikkerhetsmyndighetene har begynt etterforskning og at fire personer skal være pågrepet.

Etter at Taliban tok tilbake makta i 2021 har de lovet å gjøre landet trygt å ferdes i, og har oppfordret turister til å komme til Afghanistan.

To svære Buddha-statuer i Bamiyan ble sprengt i stykker av Taliban i 2001, men det selges nå billetter til folk som ønsker å besøke statuene.

Angrepet fredag var et av de mest alvorlige som har vært mot utlendinger siden utenlandske styrker forlot landet og Taliban tok over makta i 2021.

I 2022 tok terrorgruppen IS ansvar for et angrep mot et hotell i Kabul som ofte brukes av kinesiske forretningsfolk. Flere kinesere ble skadd.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ