Hopp til innhold

Vil løsrive California fra USA

En gruppe investorer i Silicon Valley vil starte arbeidet med å løsrive California fra USA etter at Donald Trump ble valgt til landets neste president.

Los Angeles

California er USAs mest folkerike stat med nærmere 40 millioner innbyggere. Den er også verdens sjette største økonomi.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Shervin Pishevar

Shervin Pishevar er involvert i flere av de største selskapene i Silicon Valley, og har fått flere priser for sitt entreprenørskap.

Foto: BECK DIEFENBACH / Reuters

Initiativet kommer fra millionæren Shervin Pishevar, som blant annet er direktør i Hyperloop One og investor i selskapene Airbnb og Uber.

Mens stemmene ble talt opp tirsdag, kom Pishevar med et løfte om å starte og finansiere arbeidet med å gjøre California til en egen nasjon dersom seieren gikk til Trump.

Nå har han laget et utkast på 25 sider med forslag til hvordan løsrivelsen skal gjennomføres.

– Det er det mest patriotiske man kan gjøre. Dette landet står ved en viktig korsvei. Som den sjette største økonomien i verden, landets økonomiske motor og bidragsyter til en stor del av nasjonalbudsjettet, har California stor påvirkningskraft, sier Pishevar til CNBC.

I en blåbok som har fått navnet «Yes California's Calexit» påpekes det at California har større økonomisk kraft enn Frankrike, og en større befolkning enn Polen.

«Delstaten kan derfor sammenlignes med og konkurrere mot andre land, ikke bare andre delstater», heter det.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Vi ha folkeavstemning

Organisasjonen vil ha en folkeavstemning i 2019 for å se hva innbyggerne foretrekker.

Planen er til slutt å bli en selvstyrt nasjon i USA, en situasjon som likner mer på den Skottland har i Storbritannia, skriver Business Insider.

De innflytelsesrike Silicon Valley-gründerne Ben Huh, Marc Hemeon og David Morin har allerede sagt at de vil støtte prosjektet.

Demokraten Evan Low, som sitter i Californias delstatsforsamling, har sagt seg villig til å hjelpe til med å starte selve prosessen.

Har aldri skjedd før

Pishevar sier New California kan være en «katalysator for dialog», og mener valget har avdekket grunnleggende svakheter ved selve systemet.

Hillary Clinton fikk flest stemmer på landsbasis, men Trump vant valget fordi han fikk flest valgmenn. I California fikk Clinton over 60 prosent av stemmene.

Pishevar har nå sagt fra seg en stilling i styret i Utenriksdepartementets stipendfond, og skriver til president Barack Obama at han ikke kan jobbe for Trump med samvittigheten i behold.

Ingen amerikanske delstater har løsrevet seg fra USA etter borgerkrigen på 1860-tallet. Grunnloven har retningslinjer for hvordan en delstat kan innlemmes i USA, men sier ingenting om hvordan en delstat kan forlate nasjonen.

Demonstrasjon mot Donald Trump

Motstanden mot Donald Trump har vært stor i California. Her fra en demonstrasjon i Los Angeles etter valget.

Foto: PATRICK T. FALLON / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt