Hopp til innhold

Store spørsmål som reises med president Trump

Det er reist en rekke spørsmål om hvordan USAs nyvalgte president Donald Trump kommer til å styre. Her er en liste over noen av de viktigste spørsmålene.

Donald Trump

Med Donald Trump i førersetet i USA kan blant annet Barack Obamas omstridte helsereform – Obamacare, være historie. Med flertall i begge kamre i Kongressen har Trump store muligheter til å få gjennom mange av sine fanesaker.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Donald Trump har kommet med mange løfter under valgkampen. Politico er blant mediene som har sett på noen av dem.

1. Straffeforfølger han Hillary Clinton?

Trump lovet i valgkampen å utnevne en spesialetterforskning av Hillary Clinton. Under en av debattene sa han at hun ville havne i fengsel om han ble president.

I takketalen etter seieren var han mer forsonende. – Vi skylder Hillary vår takknemlighet, sa Trump da. Men kampanjelederen avviser ikke at det kan bli aktuelt å straffeforfølge Clinton for epostskandalen FBI allerede har etterforsket og henlagt.

– Vi har ikke diskutert det de siste dagene, og jeg tror det handler om timing, sier Kellyanne Conway til MSNBC.

2. Vil han selge seg ut av sine bedrifter?

Trump lovet å overføre selskapet til barna sine hvis han vant, men det er ingen lov som tvinger ham til å gjøre det. Presidenten er unntatt fra de fleste inhabilitetsregler som gjelder regjeringsmedlemmer.

– Hvis jeg blir president, kunne jeg ikke bry meg mindre om selskapet. Det er peanøtter, sa Trump under en av primærvalgsdebattene.

Men Trump har ikke gitt noen detaljer om hvordan han planlegger å trekke seg tilbake fra firmaet, om han i det hele tatt vil gjøre det.

Med sine omfattende økonomiske interesser i USA og utlandet, er mange spent på om Trump vil kunne dra nytte av politske beslutninger.

3. Opphever han Iran-avtalen?

– Min første prioritet er å demontere den katastrofale avtalen med Iran, sa Trump i valgkampen, men andre fra det republikanske partiet har vært enda mer kritisk.

Trump sier hans evner fra forretningslivet kan hjelpe ham til å sette makt bak kravene.

– Jeg er virkelig god til å se på kontrakter, og selv om den er dårlig, vil jeg kontrollere den så nøye at de ikke har en sjanse, sa han i august.

Irans utenriksminister Javad Zarif oppfordret på onsdag Trump til å følge Iran-avtalen.

4. Kaster han ut alle immigranter uten opphold?

Tidlig i valgkampen lovte Trump å deportere millioner av innvandrere som oppholder seg i USA uten lovlig opphold, også de som kom dit som små barn.

Mange av disse kommer fra Mexico og andre Latin-Amerikanske naboland.

I tillegg lurer mange nå på om Trump faktisk kommer til å bygge en fysisk mur mot Mexico, slik han lovte.

Den republikanske kandidaten mente også at han lett kan få Mexico selv til å betale for muren, noe meksikanske myndigheter har benektet.

Mexicos president Enrique Pena Nieto gratulerte Trump med valgseieren over telefon, men muren skal ikke ha vært tema under samtalen. Mexicos utenriksminister Claudia Ruiz Massieu gjentok på onsdag at det er utelukket at landet skal betale for muren, skriver fortune.com.

Trump har sagt muren skal bli 1600 kilometer (1000 miles) lang og hevdet det ville koste i underkant av 100 milliarder kroner (10-12 mrd. dollar). En utregning Washington Post har gjort har imidlertid anslått kostnadene til over 200 millarder kroner (25 mrd. dollar).

5. Hva skjer med Nato?

Som kandidat sa Trump at han var lei av at USA blir utnyttet av andre Nato-land, og at USA betaler alt for mye.

I et intervju med New York Times uttalte han at USA heller ikke nødvendigvis kommer til å forsvare Nato-medlemmer i framtida slik det er krevd i artikkel fem, bare hvis landet «har oppfylt sine forpliktelser til oss».

– Det utsagnet er uhørt i alliansesammenheng, sier forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Anders Romarheim, sier til NRK.

– Å lefle med Nato-pakten som en à la carte-meny, der du velger hvilke forpliktelser du tar, og selve bærebjelken artikkel fem, er helt uhørt utdyper han.

6. Hva skjer med dagens og fremtidige handelsavtaler?

Som forretningsmann mener Trump at han kan få til mye bedre handelsavtaler enn de USA har i dag. Under valgkampen sa den republikanske kandidaten at han ville skrote eller reforhandle den langvarige Nafta-avtalen med Mexico og Canada.

Han har også varslet innføring av straffetoll på kinesiske varer og innføre toll på varer fra Mexico med opptil 35 prosent.

7. Kommer Trump til å snu ryggen til klimakampen?

– Valget av Donald Trump som president i USA er trolig det verste som kunne skje for det internasjonale klimassamarbeidet, sa Senter for klimaforskning Cicero til NRK etter valget.

Trump har vært tydelig på at han mener klimaendringene og den globale oppvarmingen er en bløff. Spørsmålet er nå om han kommer til å trekke USA fra klimaavtalen i Paris og arbeidet mot klimaendringene. Dette vil isåfall ta flere år å iverksette.

8. Hvordan blir forholdet til Russland?

Forholdet mellom Russland og USA har de siste årene blitt verre, blant annet på grunn av krisene i Ukraina og Syria. Da Barack Obama overtok som president i 2009 lovet han en ny start i forholdet til Russland. I starten så det lovende ut, men etter at Putin kom tilbake som president i 2012, har forholdet surnet, blant annet etter at Russland annekterte Krim-halvøya.

Under valgkampen har Trump gjentatte ganger gitt uttrykk for sin store beundring for Putin og lovet at han vil sørge for et bedre forhold til Moskva. Han mente at Russlands president Vladimir Putin er en bedre leder enn Obama. Putin var kjapt ute med å gratulere Trump etter presidentseieren.

Like etter rapporterte russisk media at Kremlin-rådgiver Sergei Glazyev tror at USAs sanksjoner mot Russland kommer til å fjernes under president Trump.

Men Trump har ikke makt til å gjøre dette alene. Bare Kongressen kan trekke sanksjonene.

9. Kommer han til å skrote helseforsikringsreformen?

Under valgkampen sa Trump at han skal bytte ut Barack Obamas helseforsikringsreform, Obamacare, med noe «fantastisk og vakkert», men har ikke sagt noe om hva alternativet er. Helseforsikringen dekker 20 millioner mennesker.

– Republikanerne har kjempet i årevis mot Obamacare, og Trump har lovet å avskaffe den. Dersom de ikke skroter helsereformen, vil de framstå som løgnere og bløffmakere, sier førsteamanuensis Doug Rossinow ved Universitetet i Oslo til NTB.

10. Hvordan blir sammensetningen i landets øverste domstol?

Trump skal finne en kandidat for den ledige plassen i Høyesterett, og han kan påvirke sammensetningen i landets øverste domstol. I presidentperioden skal han utnevne minst én dommer, men flere stillinger kan åpne seg.

Trump har tidligere sagt at han kommer til å utnevne dommere som opphever den kjente dommen kalt «Roe vs. Wade,» som gir kvinner rett til abort.

Trump har sagt at han har rundt 20 navn på blokka som han kunne tenke seg å utnevne. Alle er konservative, har han sagt.

Mulige kandidater skal allerede ha blitt vurdert med tanke på lojalitet, sier kilder til CNN.

SISTE NYTT

Siste nytt