Hopp til innhold

Vil kreve inn Gaddafis verdier

Sørafrikanske myndigheter etterforsker påstander om at Muammar al-Gaddafi og familien hans har gjemt unna verdier for en milliard dollar i landet.

Gaddafi

Muammar al-Gaddafi og familien hans kan ha gjemt unna så mye som 80 milliarder dollar.

Foto: ISMAIL ZITOUNY / Reuters

Ifølge BBC har Libya bedt om hjelp til å samle inn diamanter, gull og kontanter som den avdøde diktatoren har plassert i andre land.

I Sør-Afrika er verdiene oppbevart i fire forskjellige banker og sikkerhetsselskaper, mener de libyske etterforskerne.

Ingen vet nøyaktig hvor store verdier Gaddafi-familien rakk å gjemme unna før revolusjonen i Libya, men det er anslått at totalbeløpet kan være så høyt som 80 milliarder dollar.

Alt regnes som statlig eiendom i Libya, og myndighetene vil gjerne ha alt returnert.

– Finansdepartementet ble oppsøkt av en gruppe som hevdet de representerte den libyske regjeringen, og vi er i ferd med å verifisere påstandene om verdier som befinner seg i Sør-Afrika, sier en talsmann for finansministeren.

Les også: Gaddafi førte ut 200 milliarder dollar fra Libya
Les også: Gaddafi smuglet til egne ambassader

Ber regjeringen om hjelp

Salah Marghani ved den libyske ambassaden sier at en gruppe tjenestemenn allerede er utpekt, og at de har satt i gang med å «etterforske og hente ut verdier i Afrika på vegne av det libyske folket».

Den sørafrikanske avisen Sunday Times har publisert utdrag av flere brev fra Libyas justisminister og finansminister, der de ber sine sørafrikanske kolleger om hjelp til å finne verdier som stammer fra Gaddafi.

Disse kan ha blitt «ervervet eller plyndret, og satt inn eller gjemt i Sør-Afrika på ulovlig vis,» heter det.

Ifølge avisen har libyske etterforskere vært i møter med finansminister Pravin Gordhan og president Jacob Zuma for å diskutere hvordan man kan spore opp og returnere verdiene.

Gaddafi ble drept da han forsøkte å flykte fra hjembyen Sirte i oktober 2011. Fredag bestemte krigsforbryterdomstolen i Haag at Libya må utlevere Gaddafis sønn, Saif al-Islam.

Resten av familien flyttet fra Algerie til Oman i mars, da de ble innvilget asyl.

SISTE NYTT

Siste nytt