Hopp til innhold

Gaddafi førte ut 200 milliarder dollar fra Libya

Nye beregninger viser at Muammar al-Gaddafi i all hemmelighet førte ut dobbelt så mye fra Libya som vestlige regjeringer hittil har trodd.

Muammar al-Gaddafi i Roma 2009

INN I HISTORIEN: Hvis beregningene av utenlandsplasseringene viser seg å stemme, vil Gaddafi ha skrevet seg inn i historien som en av verdens mest grådige og bisarre ledere, ifølge Los Angeles Times.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Gaddafis plasseringer i utlandet er på 200 milliarder dollar, 1118 milliarder norske kroner, ifølge beregninger gjengitt i Los Angeles Times.

Hvis dette stemmer, har Gaddafi skrevet seg inn i historien som en av verdens mest grådige og bisarre ledere – i samme klasse som Mobuto Sese Seko i Zaire og Ferdinand Marcos på Filippinene, ifølge avisen.

Gaddafi, som ble drept i Libya torsdag, plasserte penger på bankkonti, i eiendom og i selskaper rundt omkring i verden.

Plasseringen tilsvarer 30.000 dollar, vel 168.000 kroner, per libyer.

Frosne midler

– Ingen forstå helt hvor stor plasseringen var, sier en libysk tjenestemann, som bruker ordet «overveldende» om størrelsen.

Selv om Gaddafis utenlandsinvesteringer kan være gull verdt for den libyske overgangsregjeringen, kan de ha vanskeligheter med å få tak i midlene.

Saken fortsetter under bildet.

Muammar al-Gaddafi, dekket av blod etter han er tatt til fange

DREPT: Muammar al-Gaddafi dekket av blod etter han er tatt til fange av libyske revolusjonssoldater i Sirte torsdag. Han ble senere erklært død.

Foto: REUTERS TV / Reuters

FN har nemlig frosset libyske midler i utlandet. I tillegg har flere land lovregler som tilsier at beslaglagte eiendeler kun kan gis til den lovlige eieren.

Mahmoud Jibril

VIL HA MIDLENE: Mahmoud Jibril, som har fungert som Libyas statsminister og utenriksminister etter at Gaddafi ble styrtet, kan få god bruk for midlene eksdiktatoren har plassert i utlandet.

Foto: Abdel Magid Al Fergany / Ap

Amerikanske og europeiske myndigheter sa fredag at de ønsker å gi de frosne midlene til overgangsregjeringen. Men så langt har FN bare godkjent at 1,5 milliarder dollar blir frigitt fra konti i USA.

Noen afrikanske land har vært tilbakeholdne med å fryse midler fordi de var lojale overfor Gaddafi. Andre fryktet at frysing av midler ville skade sine egne økonomier, fordi regninger ikke ville bli betalt og arbeidere ikke ville få lønn.

37 mrd. i USA

Tjenestemenn i Obama-administrasjonen ble forbløffet i vår, da de oppdaget 37 milliarder dollar var investert i USA. De frøs raskt midlene ør Gaddafi og hans medarbeidere oppdaget det.

Myndighetene i Frankrike, Italia, England og Tyskland frøs ytterligere rundt 30 milliarder dollar.

Etterforskere har hittil anslått at Gaddafi hadde plassert ytterligere 30 milliarder dollar andre steder i verden, slik at plasseringene til sammen var på rundt 100 milliarder.

Senere undersøkelser fra amerikanske, europeiske og libyske myndigheter viser at Gaddafi i skjul sendte flere titalls milliarder mer ut av landet i løpet av årene.

Saken fortsetter under bildet.

Jubel i Libya etter Gaddafis fall

JUBEL: Libyere jublet etter Gaddafis fall. Nå starter en ny og svært utfordrende jobb: Å stable et nytt Libya på beina.

Foto: Francois Mori / Ap

Hadde tilgang på alt

Eksdiktatoren gjorde av og til lukrative investeringer i nesten alle store land i verden, blant annet store deler av Midtøsten og Sørøst-Asia, ifølge tjenestemenn.

Mesteparten av pengene sto i navnet til libyske institusjoner som sentralbanken, de libyske investeringsmyndighetene og den libyske utenlandsbanken og det nasjonale oljeselskapet.

Likevel hadde Gaddafi og familien tilgang på alt sammen, konstaterer etterforskere.

– Gaddafi sendte enorme summer ut av landet på et tidspunkt da libyere strevde med å få penger til skoler, sykehus og alle former for infrastruktur, sier en person i tilknytning til den libyske overgangsregjeringen til Los Angeles Times.

SISTE NYTT

Siste nytt