Hopp til innhold

Gaddafi smuglet til egne ambassader

Muammar al-Gaddafi smuglet våpen til alle sine ambassader rundt om i verden. Målet kan ha vært å bruke våpnene i drap på libyske avhoppere.

Muammar al-Gaddafi vifter med hestehår

Det er funnet våpen på flere libyske ambassader. Våpnene skal ha blitt beordret smuglet rundt i verden av Muammar al-Gaddafi.

Foto: Abdel Magid Al Fergany / Ap

Blant våpnene er håndvåpen, granater og materiale til å lage bomber. Våpnene ble smuglet inn i de forskjellige landene ved hjelp av diplomatvesker, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Reuters skriver også at våpnene kanskje skulle bli brukt til å drepe avhoppere, eller i operasjoner mot landene de forskjellige ambassadene var i.

– Alt var mulig

Omfanget skal først nå ha blitt kjent, etterfor de nye myndighetene i Libya har fått kontroll over ambassadene og funnet våpnene. Det forteller Libyas viseutenriksminister Mohammed Abdul Aziz.

Ifølge Aziz er det snakk om land i Afrika, Asia og Europa.

– Ingen vet hva som var planen. Men, ærlig talt - alt var mulig i det forrige regimet, sier Aziz til Reuters.

I løpet av sine 42 år ved makten i Libya ble Gaddafi ofte beskyldt for å eksportere vold. Bombingen av et amerikansk fly over den skotske byen Lockerbie i 1988 og drapet på den britiske politikvinnen Yvinne Fletcher utenfor den libyske ambassaden i London i 1984, er noen av de mest kjente tilfellene.

Det at Gaddafi så sent som i fjor hadde skjulte våpen i sine ambassader, gjør det mulig å tenke seg at han fremdeles planla drap i utlandet.

Ikke tillatt å åpne diplomatvesker

Det siste halvåret, mens Gaddafi-lojalistene mistet kontrollen over ambassadene, har det blitt gjort våpenfunn i blant annet Hellas, Egypt og Marokko. Ifølge greske medier ble det i februar funnet 30 håndvåpen, to halvautomatiske geværer, 15 kilo eksplosiver, to granater, lyddempere og avlyttingsutstyr.

Aziz mener at funnene bare er toppen av isberget, men kan ifølge Reuters ikke gi en liste over hvilke ambassader det er gjort våpenfunn.

Ifølge Wienkonvensjonen, den internasjonale avtalen som styrer diplomatiske oppdrag, har lokale myndigheter liten mulighet til å stanse utenlandske ambassader som skjuler våpen.

Et vertsland har ikke rett til å gjennomsøke en ambassades område. Avtalen sier at varer som sendes til og fra en ambassade i diplomatvesker, bare kan inneholde dokumenter eller gjenstander til offisielt bruk - men veskene kan ikke åpnes eller holdes tilbake.

SISTE NYTT

Siste nytt