NRK Meny
Normal

Vil ikke anerkjenne «Palestina» nå

Palestinerne får en egen ambassade i Oslo, men utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har ikke tro på at Norge, som en symbolhandling, bør anerkjenne en selvstendig palestinsk stat nå.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)

– Vi må forstå bakgrunnen for hvorfor Israel kritiserer Norge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Den palestinske statsministeren Salam Fayyad skal snart være ferdig med å bygge opp statsbærende institusjoner på Vestbredden, og Verdensbanken mener at palestinerne er klare til å styre seg selv.

– Vi må dvele ved ordet «plan»

Men fredsprosessen mellom Israel og palestinerne står i stampe. Etter planen skal den palestinske staten opprettes i september i år. Men det er liten tvil om at denne planen ryker.

– Vi må dvele ved ordet «plan». Dette er en intensjon og en vilje som alle parter har på papiret. President Barack Obama sa til FNs generalforsamling i september i fjor at «neste år har vi kanskje en ny stat blant oss» - og da mente han «et fremtidig Palestina». Det amerikanerne har forsøkt i den politiske forhandlingen - topp-ned-forhandlingene, om hvordan staten skal se ut - står helt stille, sier Støre til Søndagsavisa på NRK P2.

– Så er det prosessen nedenfra og opp - som handler om å sette palestinerne i stand til å drive en stat. Verdensbanken og andre konstaterer at fra dette perspektivet er de i stand til å styre sin egen stat - med masse komplikasjoner. Men kjernen er der.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Støre gir palestinerne en ambassade, men vil ikke anerkjenne en palestinsk stat ennå.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Du kan ikke bare si at «nå er vi en stat», uten å forhandle om grensene for staten, om Jerusalem, om flyktninger og om vann, sier Støre.

Norge har ingen tryllestav

Om Norges rolle sier utenriksministeren at Norge ikke har noen tryllestav. Men siden norske diplomater kjenner partene og har tillit, tror han at Norge vil spille en viktig rolle - selv om det i det siste har kommet en del kritikk fra Israel mot Norge.

Når denne kritikken settes i kontekst, går det an å forstå hvorfor den kommer, mener Støre.

– Jeg er den første til å si at Israel er i en svært utsatt situasjon i regionen sikkerhetsmessig - med Iran, et ustabilt Libanon og Hamas på Gaza. Vi må forstå denne konteksten, sier utenriksministeren.

– Israel er samtidig et samfunn som har gått gjennom en stor forandring. 1 million innvandrere har kommet fra Øst-Europa, noe som endrer politikken og det politiske klimaet; en ny høyreside som tar form og er på fremmarsj under utenriksminister Avigdor Lieberman. Da er det områder hvor kritikerne slår i mange retninger, også mot Norge, sier Støre.

– Bør ikke anerkjenne som en symbolhandling

Norge har blant annet fått kritikk fra israelsk side for å la palestinerne etablere en ambassade i Oslo. Beslutningen førte til at Norges chargé d’affaires i Tel Aviv ble kalt inn på teppet til Israels utenriksdepartement.

Støre sa da at en av grunnene til å etablere den palestinaske ambassaden, var at Verdensbanken slo fast at de var klare til å etablere en egen stat. Det er derfor grunn til å spørre seg om Norge, i likhet med land som Argentina, Bolivia, Brasil, Chile og Ecuador, vil anerkjenne de palestinske områdene Vestbredden og Gaza som egen stat.

– Jeg er ikke rede til å gå inn for det nå. For vi er på det sporet at det bør forhandles frem. Jeg har ikke tro på at vi bør anerkjenne som en symbolhandling. Vi får bidra til at forhandlingene gir et ordentlig resultat, og så kan alle og enhver anerkjenne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt