Hopp til innhold

Vil ha Falklandsøyene inn for FN

Argentina klager til FN over det landet kaller «britisk militarisering» av Falklandsøyene. President Cristina Fernandez de Kirchner ypper til ny strid om de forblåste øyene.

President Cristina Fernandez de Kirchner

President Cristina Fernandez de Kirchner hadde symbolsk nok kart over øyene i fargene til det argentinske flagget da hun holdt tale om øyene.

Foto: ENRIQUE MARCARIAN / Reuters

– Vi vil legge fram en formell klage i Sikkerhetsrådet og i hovedforsamlingen. Den britiske militariseringen er en grov trussel mot internasjonal sikkerhet, sa Fernández da hun talte til politikere og veteraner fra Falklandskrigen i 1982 i natt norsk tid.

Presidenten hadde et kart over Atlanterhavet med øyene bak seg, øyene var sybolsk tegnet som det argentinske flagget, striper med hvitt og lyseblått.

Spenningen – og ordkrigen – om øyene utenfor Argentina, som har vært under britisk kontroll siden 1833, har økt etter som det nærmere seg 30- årsdagen for Falklandskrigen og den argentinske invasjonen.

Argentina har spesielt latt seg irritere av at Storbritannia i forkant av årsdagen har sendt et krigsskip til området og ikke minst at den britiske tronarvingen, prins William, er på øyene for å tjenestegjøre som helikopterflyger.

Argentina påstår også at en britisk atomubåt befinner seg i farvannet rundt, noe britiske myndigheter har oversett å kommentere.

Boikott av skip og fly

– Storbritannia er igjen i ferd med å militarisere Sør-Atlanteren, hevdet Kirchner på møtet.

– Spørsmålet om Falklandsøyene er ikke lenger en sak bare for det argentinske folket, men for alle latinamerikanere. Det er en verdenssak, fastholdt hun mens hun fremla argumenter for at FN må gripe inn i saken.

Argentina har fått med seg Brasil, Uruguay og Chile i sin kamp for øyene, som konsekvent kalles Malvinas.

Alle skip som seiler under falklandsk flagg, nektes nå tilgang til havner i de tre landene. Alle charterfly med Falklandsøyene som destinasjon nektes også å bruke argentinsk luftrom, det er brudd i fiskesamarbeidet og argentinske selskaper som driver forretninger med øyene skal straffes.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Banner mot Storbritannia i Buenos Aires

Ingen tvil om budskapet fra Buenos Aires. «Briter, kom dere vekk fra Malvinas» heter det på et banner utenfor regjeringsbygningen Casa Rosada.

Foto: ENRIQUE MARCARIAN / Reuters

Dette har fått Storbritannia på sin side til å se rødt og statsminister David Cameron har overfor det britiske parlamentet gjort det klart at han kommer til å kjempe like hardt for øyene som sin partifelle, statsminister Margaret Thatcher, som ble berømt for sin resolutte håndtering av krisen i 1982.

Kampen og ordkrigen forventes ikke å bli mindre, dersom prøveboringene som nå pågår utenfor øyene skulle påvise store oljeressurser.

Øyene har 3000 innbyggere, som er britiske statsborgere og hvor flesteparten i meningsmålinger sier de fortsatt ønsker å tilhøre Storbritannia. Dette er da også ett av den britiske statsministerens argument: at folket må selv bestemme.

Det er ikke et argument som går hjem i Buenos Aires. Utenfor regjeringsbygningen hvor Kirchner holdt sitt møte, hadde et hundretall argentinere samlet seg. Taktfast ble det ropt «Malvinas tilhører oss».

Både Argentina og Storbritannia har planlagt å markere 30-årsdagen for utbruddet av krigen – men naturlig nok med litt ulikt innhold.

SISTE NYTT

Siste nytt