NRK Meny
Normal

Vil ha dødsstraff for amerikansk soldat i Afghanistan

Den militære aktoren i saken mot en amerikansk soldat som er anklaget for å ha drept 16 mennesker i Afghanistan, sier han vil kreve dødsstraff.

Robert Bales

Robert Bales er tiltalt for å skutt 16 mennesker i Afghanistan.

Foto: HANDOUT / Reuters

Den militære aktoren i saken mot en amerikansk soldat som anklages for å ha drept 16 sivile i Afghanistan, sa tirsdag at han vil legge ned påstand om dødsstraff.

Major Rob Stelle sa at sersjant Robert Bales må dømmes til døden for den verste, mest avskyelige forbrytelse et menneske kan begå, ifølge avisa News Tribune i Tacoma i nærheten av Lewis-McChord-basen i staten Washington.

Ni av de 16 som ble drept var barn og medsoldatene til Bales fortalte under høringen at han kom tilbake til basen den aktuelle natten, full av blod.

Stelle sa at Bales bør dømmes til døden, tatt i betraktning den grusomme, brutale og metodiske handlingen han hadde begått.

– Mange ubesvarte spørsmål

Bales' forsvarer derimot, sier at det ennå er mange ubesvarte spørsmål om hans mentale tilstand. Hun antydet at det er mulig han lider av posttraumatisk stressyndrom.

Han har forklart at han husker det som skjedde før og etter skytingen, men at han ikke husker selve hendelsen.

Hun viste også til at vitner fortalte at gjeningsmannen hadde en lykt på hjelmen sin, noe Bales ikke hadde.

– Vi må få vite om det kan ha vært flere enn en gjerningsmann, sa advokat Emma Scanlan.

Ifølge tiltalen snek Bales seg i mars i år ut av basen i Kandahar-provinsen og drepte 16 sivile, blant dem ni barn, mens de sov i sine hjem. Elleve av dem hørte til samme familie. Nesten alle var blitt skutt i hodet.

Afghanske vitner som er avhørt over videolink forteller at en mann som var alene, trengte seg inn i hjemmene deres og begynte å skyte.

En sju år gammel jente fortalte at hun gjemte seg bak faren sin som ble skutt og drept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt