Hopp til innhold

Vil gjøre nyvalget til en folkeavstemning om innvandring

Sverigedemokratene (SD) ønsker et nyvalg velkommen, og vil benytte anledningen til å la folket si sin mening om innvandring, sier fungerende partileder Mattias Karlsson.

 -Dette blir en folkeavstemning for eller i mot innvandring, mener de.

Sverigedemokratenes fungerende partileder Mattias Karlsson nekter for å ha forårsaket politisk kaos.

Onsdag ble det klart at statsminister Stefan Löfven skriver ut nyvalg etter at regjeringens budsjett ble stemt ned i Riksdagen.

Sverigedemokratene (SD) var i stor grad med på å senke regjeringens budsjett ved å stemme på budsjettet til den borgerlige Alliansen.

– En av årsakene til vår beslutning var at vi ville gi det svenske folket en stemme i innvandringsspørsmålet. Vi vil gjøre nyvalget til en folkeavstemning om innvandringen i Sverige, sier Karlsson.

Da SD redegjorde for sin avgjørelse om å ikke støtte regjeringens budsjett, ble innvandring trukket frem som en av hovedgrunnene.

– Sveriges innvandringspolitikk er helt unik og helt ekstrem i en nordisk og europeisk kontekst, og sluker altfor mye av budsjettet. Innvandringspolitikken og omfanget av innvandringen er skadelig, sier Karlsson.

Les: Löfven skriver ut nyvalg
Les: Politisk kommentator til NRK: – Löfven er utrolig naiv

Oscar Sjöstedt fra Sverigedemokratene om det politiske spillet

VIDEO: SD forlanger makt, sier partiets finanspolitiske talsmann Oscar Sjöstedt.

Nekter for å ha skapt kaos

Löfven mener SD har oppført seg ansvarsløst, og at de har behandlet Riksdagen som sin egen private lekestue. Han refser også de borgerlige partiene for å la SD diktere vilkårene i svensk politikk.

– Jeg har ikke forårsaket noe politisk kaos. SD er innstilt på et kompromiss. Vi vil bare ikke at innvandringen skal gå utover velferden, sier Karlsson.

Karlsson mener det er Löfvens manglende samarbeidsvillje som er årsaken til den fastlåste situasjonen, og ser frem til nyvalget 22. mars.

– Vi er positive til en ny valgomgang. Vårt parti står samlet og er parat. Jeg tror vi kommer til å gjøre et sterkt valg, vi har hele tiden visst at dette var et mulig utfall, sier han.

Karlsson vil ikke spesifisere hva som skal til for at SD skal støtte et budsjett eller en regjering.

– Vi går til valg på vårt valgprogram. Resultatet får vise om vi styrker vår posisjon, sier Karlsson.

SD er Sveriges tredje største parti, men verken de rødgrønne eller den borgerlige blokken har vært villige til å samarbeide med partiet.

Nyvalg var den eneste utgangen på denne krisen, mener Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK.

VIDEO: Magnus Takvam kommenterer situasjonen i Sverige.

SISTE NYTT

Siste nytt