Hopp til innhold

Politisk kommentator til NRK: – Löfven er utrolig naiv

Riksdagen, Stockholm (NRK): Svenske politiske kommentatorer mener statsminister Stefan Löfven kan takke seg selv for den politiske krisen. Aldri før har noen opplevd maken til dramatikk i den svenske Riksdagen.

Stefan Löfven

DRAMA: Etter valget i Sverige har det vært mye dramatikk i svensk politikk. Det kan føre til at Stefan Löfven må takke for seg.

Foto: ANTTI AIMO-KOIVISTO / AFP

– Jeg har vanskelig for å se at han kan overleve som statsminister i Sverige etter dette. Situasjonen er helt eksepsjonell, jeg har aldri opplevd liknende, sier Mats Knutson.

SVTs politiske kommentator og nestor i den svenske Riksdagen har i sine 30 år som journalist sett statsministre komme og gå, men aldri har situasjonen vært mer fastlåst enn nå.

Mats Knutson

Mangeårig politisk kommentator i SVT, Mats Knutson, har aldri hatt mer dramatiske dager på jobb enn akkurat nå.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

– Löfven har helt åpenbart vært utrolig naiv i sitt syn på hvordan man driver en mindretallsregjering. Hans politiske håndverk er på bristepunktet. Han har vært helt fraværende i debatten, det er først nå den siste uken har begynt å innse hvor dette kan ende, mener Knutson.

– Ingen kommer til å bite på SD

Det er en handlingslammet rødgrønn regjering som forgjeves debatterer for sitt statsbudsjett i Riksdagen onsdag. Det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokratene (SD) varslet i går at de heller vil stemme på den borgerlige alliansens budsjett, men også den blokken nekter å slippe SD inn i varmen.

– Jeg tviler ikke på at SD kaster noen kjøttbein inn mot sentrum for å prøve å bryte alliansen, men det kommer aldri til å skje at de biter på. SD kan være et alternativ i fremtiden, men ikke nå, mener Ulf Kristofferson, politisk kommentator i TV4.

Ulf Kristofferson

Kommentator og journalist i TV4, Ulf Kristofferson, mener Löfven har en lei tendens til å skyve problemene foran seg.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

Dermed er det ikke noe regjeringsalternativ dersom Löfven velger å gå av etter budsjettavstemmingen i ettermiddag. I går kveld ble hans forsøk på å forhandle med den borgerlige alliansen bryskt avvist av alle de fire partiene, og det står de fortsatt fast ved.

– Vi kommer til å stemme for vårt budsjett. Hva som skjer etter det er opp til Löfven, sier parlamentarisk leder i Moderaterna, Anna Kinberg Batra som fortsatt ikke vil avklare om hun er beredt til å ta over dersom Löfven trekker seg.

– Mye kan skje når det er krise

Dermed er det lite som tyder på at noen vil gi Löfven en håndsrekning i siste sekund. Selv nekter han å innse nederlaget før alle stemmer er talt opp.

– Det er typisk for Löfven å skyve beslutningene foran seg, han venter gjerne til siste stund med å finne ut hvordan han skal håndtere situasjonen selv om det logiske nå er at han går av. Hans tendens til å dra vanskelige spørsmål ut i tid så lenge som mulig viser at han ikke er veldig handlekraftig, mener Kristofferson.

Löfvens tre alternativer er enten å sende budsjettforhandlingene tilbake til Finanskomiteen, gå av i kveld og be riksdagens talmann finne frem til en ny regjering eller han kan bli sittende og utrope nyvalg.

– Det trolige utfallet er at han går av, men vi vet fra tidligere kriser at mye kan skje, mener Knutson som synes Löfven har skutt seg selv i foten.

– Han har snakket mye om samarbeid på tvers av blokkene, men han har dannet regjering på en politikk som gjør det mye vanskeligere å samarbeide med alliansen. Om det er med vilje eller bare dårlig håndverk, kan jeg ikke svare på.

– Vinn-vinn for Sverigedemokratene

De som startet hele kaoset er også de som kommer til å tjene på det, mener Knutson.

– I det korte perspektivet er dette en vinn-vinn-situasjon for Sverigedemokratene. De føler seg sikkert som vinnere nå, men den ballen de har satt i bevegelse aner de ikke hvor ender.

For en blokkering av et rødgrønt budsjett, er også en blokkering av flere saker om SD er enige med regjeringen i. Blant annet senket skatt for pensjonister og en økning i dagpenger til arbeidsledige.

– Mange interesseorganisasjoner begynner å gå ut mot SD nå. Dersom uroen fortsetter vil det skade Sverigedemokratene på lang sikt. Da kan de som utløste krisen få skylda for den, er Knutsons analyse.

AKTUELT NÅ