Löfven skriver ut nyvalg

STOCKHOLM (NRK): Statsminister Stefan Löfven vil skrive ut nyvalg i Sverige etter at regjeringens budsjett ble stemt ned i Riksdagen.

Løfven annonserer nytt valg i Sverige

VIDEO: Statsminister Stefan Löfven skriver ut nyvalg.

Valget skal holdes 22. mars neste år, opplyser Löfven.

– Jeg vil fortsette å ta ansvar for landet vårt, og jeg nekter å akseptere det som skjer på høyresiden i svensk politikk. Jeg vil ikke ta ytterligere initiativ til nye samtaler, den tiden virker å være forbi, sier Löfven.

Regjeringens budsjett fikk 153 stemmer i Riksdagen, mens Alliansens budsjett fikk 182 stemmer.

Det var første gang i Sveriges historie at den sittende regjeringens statsbudsjett ikke kommer gjennom Riksdagen, og nyvalget blir det første siden 1958.

Refser SD og de borgerlige partiene

Löfven kalte inn sentralstyret i Socialdemokratene til krisemøte på Rosenbad onsdag, og holdt lenge muligheten åpen for å sende budsjettet tilbake til nye forhandlinger i Finanskomiteen.

Löfven refser både Sverigedemokratene (SD) og de fire borgerlige partiene for manglende samarbeidsvilje.

– De borgerlige partiene vegret seg for konstruktive samtaler og for å ta ansvar for situasjonen. De lar SD diktere vilkårene i svensk politikk. Det er en ansvarsløs oppførsel som savner sidestykke i Sveriges politiske historie, sier han.

Den borgerlige Alliansen, frontet av parlamentarisk leder i Moderaterna Anna Kinberg Batra, gjorde det tidligere på dagen klinkende klart at de ikke vil gi en håndsrekning til den rødgrønne regjeringen.

– Nå må Stefan Löfven håndtere det som er en uvanlig situasjon for ham som regjeringssjef, men vi er forberedt på å diskutere med regjeringen hvordan slike situasjoner kan unngås i fremtiden, sa Batra til NRK etter avstemningen.

Les: Dette er alternativene i Sverige
Les: Opposisjonsleder: Ballen ligger hos Löfven

SD: – Jubler ikke

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson (SD).

Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB scanpix

SD bestemte seg i går for å støtte Alliansens budsjett, og viste til en «ekstrem innvandringspolitikk» som det tyngste argumentet.

Löfven mener det er SD som har drevet frem den politiske krisen, og kaller gårsdagens avgjørelse en «bisarr oppvisning».

Fungerende partileder Mattias Karlsson mener Löfven burde ha kommet partiet i møte.

– Han har ikke hatt en eneste samtale med meg om dette. Derfor oppstår denne situasjonen. Det er ikke noe jeg jubler over. Jeg forstår alvoret i situasjonen, men står for min beslutning, sier Karlsson til NRK.

Karlsson understreket tirsdag at SD vil forsøke å felle enhver regjering og ethvert budsjettforslag som legger opp til økt innvandring.

Löfven påpeker at 87 prosent av velgerne mener noe annet enn Sverigedemokratene, og mener de borgerlige partiene har brutt valgløftene sine ved å åpne for et samarbeid med SD.

Nyvalg var den eneste utgangen på denne krisen, mener Magnus Takvam, politisk kommentator i NRK.

VIDEO: Se Magnus Takvams analyse.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger