NRK Meny
Normal

Venn av Boston-bomber tilsto drap

Mannen som ble skutt og drept av en FBI-agent i Orlando var i ferd med å tilstå medvirkning til tre brutale drap i 2011 da han angrep FBI-agenten. 27-åringen var venn med Boston-bomberen Tamerlan Tsarnajev.

Leiligheten hvor en venn av Boston-bomber ble skutt

I denne leiligheten ble 27-åringen av russisk opprinnelse skutt og drept av en FBI-tjenestemann i dag morges amerikansk tid.

Foto: John Raoux / Ap

Ibragim Todasjev ble skutt i det han gikk til angrep på FBI-agenten i en leilighet i Orlando i Florida, opplyser fjernsynskanalen NBC News.

FBI bekrefter at mannen, som var av russisk opprinnelse, ble skutt av en av deres tjenestemenn.

Skulle avhøres for trippeldrap

Det var tidlig morgen lokal tid at en FBI-agent, to polititjenestemenn fra Massachusett-politiet samt andre fra påtalemyndigheten ringte på hos 27-åringen for å avhøre ham om hans kjennskap til Tamerlan Tsarnajev, en av brødrene som stod bak bombeaksjonen under Boston Marathon.

Ibragim Todasjev

Ibragim Todasjev skal ha truet FBI-agenten som avhørte ham, før han ble skutt.

Foto: - / Afp

Avhøret skal ha vært et ledd i etterforskningen av Boston-bombene.

Alle som har hatt kontakt med Tsarnajev-brødrene avhøres nå en etter en, blant annet for å finne ut om brødrene hadde medhjelpere som kan være ukjent for politiet.

27-åringen skal i utgangspunktet ikke være mistenkt for å ha hatt befatning med maratonbombene.

Derimot skal Ibragim Todasjev – etter konfrontasjoner – vedgått å ha hatt noe å gjøre med et trippeldrap som ble begått for to år siden.

Tre menn ble funnet med strupen skåret over i en leilighet i Waltham i Boston-området på 10-årsmarkeringen av 11. september. Alle de tre kroppene skal ha vært dekket av marihuana og dollarsedler da politiet kom til åstedet.

Ifølge CBS skal FBI ha beviser for at Tsarnajev-brødrene og Todasjev var involvert i drapene. Todasjev bodde da i Boston-området, i likhet med brødreparet.

Den avøde Boston-bomberen Tamerlan skal ha vært en nær venn med ett av ofrene. Ingen har inntil nå blitt tatt for drapene, men politiet har hele tiden trodd at ofrene og drapsmennene kjente hverandre.

FBI opplyser i en uttalelse at Ibragim Todasjev først samarbeidet under avhør, men at han i det han skulle signere en full tilståelse, plutselig angrep FBI-agenten med kniv.

Om det var FBI-agenten eller politifolkene fra Massachusetts som skjøt Todasjev, er ifølge amerikanske medier uklart. De første opplysningene gikk ut på at det var FBI-agenten som drepte mannen, men flere understreker nå at dette ikke er klarlagt.

FBI-agenten fikk mindre skader i konfrontasjonen.

27-åringen ble tidligere denne måneden arrestert for mishandling etter en krangel på en parkeringsplass utenfor et outlet-senter i Orlando.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Etterforskere fra FBI gjennomsøker leiligheten til Ibragim Todasjev

Etterforskere fra FBI gjennomsøkte leiligheten til den drepte og hentet ut gjenstander.

Foto: STRINGER / Reuters

Kjente hverandre fra kampsport

En venn av den drepte bekreftet tidligere i formiddag til NBCs lokale fjernsynsstasjon 6 South Florida at Todasjev kjente Tamerlan Tsarnajev, som ble skutt og drept av politiet i Boston.

Vennen sier videre at de to kjente hverandre fra Boston, hvor det er et tsjetsjensk eksilmiljø, og at de møttes i forbindelse med at begge drev med kampsport.

Boston-bomber hemmelig begravd

Ibragim Todasjev skal ha kjent Tamerlan Tsarnajev, som ble drept i etterkant av Boston-bombene.

Foto: Julia Malakie / Ap

Dzjokhar Tsarnajev

Derimot er det uklart hvor godt han kjente broren Dzjokhar, som fortsatt lever.

Foto: HANDOUT / Reuters
– De bare kjente hverandre. Det var alt. Sist de snakket sammen, var for mer enn en måned siden, da snakket de på telefon sammen, sier vitnet til Click Orlando.

Han hevder videre at vennen ikke var involvert i Boston-bombingen.

FBI på sin side sier at den nå drepte 27-åringen skal ha hatt kontakt med radikale muslimske opprørere i Tsjetsjenia, men at det ikke er klart om han påvirket Tamerlan Tsarnajev i radikal retning.

I likhet med brødrene Tsarnajev har Ibragim Todasjev opprinnelse fra Tsjetsjenia. Han søkte ifølge CNN asyl i USA i 2008, men skal ha kommet til landet en tid før det.

Ifølge CBS skulle han opprinnelig ha reist til Tsjetsjenia denne uken, men avbestilte billetten for få dager siden. Turen, som var planlagt for lenge siden, ble avlyst etter påtrykk fra FBI, ifølge hva venner forteller til nyhetsbyrået AP.

En venn, som kjente til at Todasjev skulle avhøres av politiet, fikk telefonnummeret til hans foreldre «i tilfelle det skulle skje noe» skriver CNN.

Både Todasjev og Tsarnajev tilhørte et kampsportmiljø i Boston sammen med flere eksilrussere. En av deres felles venner ble radikalisert og dro hjem for å kjempe i Dagestan, hvor han siden ble drept av russiske styrker.

Blodbad under maraton

I alt tre personer ble drept og 264 såret da to bomber eksploderte i målområdet under Boston maraton 15. april. Dzjokhar Tsarnajev er mistenkt for å stå bak terrorbombene sammen med sin 26 år gamle bror Tamerlan Tsarnajev.

Dzjokhar holdes nå i varetekt på et fengselssykehus, mens Tamerlan ble drept under en dramatisk politijakt få dager etter angrepet. Også en politimann ble drept og en annen alvorlig såret under politijakten.

De to brødrene hadde bodd i USA i en årrekke.

Dzjokhar skal i avhør ha forklart at raseri over USAs krigføring i Irak og Afghanistan var blant motivene for angrepet.

Ibragim Todasjev venn sier til Click Orlando at han skal ha blitt overvåket av FBI helt siden Tsarnajev ble identifisert av politiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt