Hopp til innhold

Guaidó: – ​​​​​​​ Nødhjelp er på vei inn i Venezuela

Opposisjonen i Venezuela fortsetter arbeidet med å få inn amerikansk-betalt nødhjelp i landet. Lørdag ettermiddag hevdet opposisjonsleder Juan Guaidó at nødhjelp skal ha krysset grensen. President Nicolás Maduro svarer med å kutte diplomatiske bånd med Colombia.

VEnezuela

NØDHJELP: Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó avbildet på colombiansk ved grensebyen Cucuta. Venezuelanske myndigheter har satt opp sperringer ved flere av broene som går over grensen for å hindre nødhjelpen.

Foto: Raul Arboleda / AFP

Opposisjonsleder Guaidó var lørdag på plass ved grensen Cúcuta på colombiansk side, til tross for at han er ilagt reiseforbud av Venezulanske myndigheter.

Situasjonen på grensen mellom Venezuela og Colombia er svært spent, og til dels uklar. Det er satt oppsperringer ved flere av broene som går over grensen for å hindre nødhjelpen i å komme inn i landet.

Ifølge NTB skal frammøtte venezuelanere ha fulgt opposisjonslederen oppfordring om å hjelpe til med å frakte hjelpeforsyninger over grensen.

Lørdag ved 13.00-tiden lokal tid skal nødhjelp som har stått fast ved Colombiansk side være på vei over grensen, skriver opposisjonslederen på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Kort tid etter uttalte president Nicolás Maduro at landet bryter alle diplomatiske bånd med Colombia.

Venezuela Russia

STRIDENS KJERNE: Amerikansk nødhjelp ligger foreløpig i lagre nær grensen mellom Colombia og Venezuela

Foto: Fernando Vergara / AP

Nødhjelp stoppet i et politisk spill

Nødhjelp fra USA står nå i sentrum for den politiske dragkampen om makten i Venezuela. Opposisjonen og Juan Guaido sier hjelpen er livsviktig for millioner av mennesker i landet som mangler medisiner og mat.

På den andre siden nekter president Nicolás Maduro å slippe forsyningene inn i landet fordi han mener at hjelpesendingene fra USA bare er et politisk spill rettet mot ham, og fordi han benekter at det er noen humanitær krise i landet.

Maduro, som vant presidentvalget i 2016, sier at han er landets lovlige leder, og beskylder Guaido for å ha gjennomført et kupp, med støtte fra USA. Han er president i nasjonalforsamlingen i Venezuela, og har erklært seg som midlertidig president i landet fram til det kan avholdes nye valg.

VENEZUELA-POLITICS/CONCERT

STØTTEKONSERT: Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaido sammen med Chiles president Sebastian Pinera under en støttekonsert på grensen mellom Colombia og Venezuela fredag

Foto: HANDOUT / Reuters

Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido

Fire venezuelanske soldater skal også ha forlatt sin post ved grensen for å støtte opposisjonsleder Juan Guaidós forsøk på å frakte forsyninger inn i Venezuela.

Innvandringsmyndighetene i Colombia har offentliggjort en video som skal vise tre venezuelanske politifolk som flykter over grensen til Colombia.

Denne videoen skal vise tre venezuelanske soldater som flykter over grensen til Colombia

Andre bilder fra grensen viser at Venezuelas militære fremdeles står på regimet sin side, i alle fall inn til videre.

Støttekonsert for nødhjelpsplan

Juan Guaido var fredag ettermiddag til stede på en stor konsert til støtte for opposisjonens nødhjelpsplan, sammen med mer enn 300.000 mennesker fra både Colombia og Venezuela.

Programsjef i SOS-barnebyer Sissel Aarak var også til stede på konserten, og sier til NRK at det er en stor uro i grenseområdet mellom Colombia og Venezuela akkurat nå.

Sissel Aarak

TIL STEDE: Sissel Aarak fra SOS-barnebyer er på grensen mellom Colombia og Venezuela

Foto: SOS Barnebyer

–Mange her var overrasket over at Juan Guaido dukket opp mot slutten av konserten sier Aarak.

Hun er i området for å se på behovet for hjelp for de yngste av de mange flyktningene som har kommet over grensen fra det kriserammede Venezuela.

–30 prosent av de rundt tre millioner flyktningene er barn, sier Aarak.

– Mange er overlatt til seg selv fordi foreldrene har vært nødt til å dra rundt for å finne noe å leve av i Colombia.

Kaotiske tilstander

Nyhetsbyrået AFP rapporterer at soldater i morgentimene lørdag skal ha skutt gummikuler og brukt tåregass mot demonstranter som har forsøkt å åpne grenseovergangen på Urena-broen. Demonstrantene ropte «Vi ønsker å arbeide».

Dette er bilder av sammenstøt på grensen mellom Colombia og Venezuela som nyhetsbyrået Reuters sendte ut lørdag

Den venezuelanske journalisten Carmen Victoria
Inojosa har lagt ut flere meldinger på Twitter som viser demonstranter som forsøker å overtale soldater til å slippe dem forbi og inn i Venezuela med nødhjelp.

Laster Twitter-innhold

Venezuelas visepresident Delcy Rodrigues skriver på Twitter at landet midlertidig har stengt tre grenseoverganger i delstaten Tachira. Begrunnelsen er trusler fra colombiansk side mot «fred og uavhengighet for Venezuela».

Det har også vært store uenigheter ved grenseovergangen Pacaraima på brasiliansk side. Den ble for et par dager siden stengt av Venezuelas president Nicolás Maduro, men Brasils utenriksminister Ernesto Araujo forventer at Maduros regjering gir tillatelse til at lastebilen får passere.

Lørdag formiddag, lokal tid, ankom den første lastebilen med mat og medisiner fra Brasil til Venezuela, ifølge nyhetsbyrået Ap.

SISTE NYTT

Siste nytt