Maduro: – Ku Klux Klan styrer Det hvite hus

Venezuelas president Nicolás Maduro mener USA er styrt av det ytterste høyre, og fører en politisk krig mot Venezuela.

VENEZUELA-CRISIS-MADURO-NATION-BRAND

Venezuelas president Nicolás Maduro taler under et møte med bedriftsledere 11. februar

Foto: FEDERICO PARRA / AFP

I et sjeldent intervju med vestlig media kommer Nicolás Maduro med nye voldsomme angrep på USA og president Donald Trump overfor BBC .

– Dette er en politisk krig ført av det amerikanske imperiet. Det er det ekstreme høyre, Ku Klux Klan, som i dag styrer Det hvite hus. Og som også ønsker å overta makten i Venezuela, sier Maduro.

Ku Klux Klan var en rasistisk organisasjon som var særlig aktiv i de amerikanske sørstatene og som var kjent for å skremme svarte gjennom å opptre i hvite drakter med maske.

VENEZUELA-POLITICS/GUAIDO

opposisjonslederen Juan Guaido har støtte hos mange i Venezuela nå. Her er han på besøk på et universitet i Caracas 11. februar

Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS / Reuters

Nei til nødhjelp

– Men denne ekstremistiske gruppen i Det hvite hus kommer til å bli beseiret av en kraftig verdensomspennende opinion sier Maduro i intervjuet.

Han gjentar at det ikke er aktuelt for Venezuela å ta imot den i hovedsak amerikansk-finansiert nødhjelpen som nå står ved grensene, uten å slippe inn i landet.

– Dette er et spill for galleriet. Det er under vår verdighet, vi ønsker ikke deres giftige mat og andre ting fra deres overskuddslager, sier Maduro.

Da Venezuelas politi ville arrestere NRKs korrespondent

USA og Russland snakker sammen

Den amerikanske og russiske utenriksministeren skal seinere tirsdag diskutere situasjonen i Venezuela på telefonen.

Utenriksministrene Mike Pompeo og Sergej Lavrov representerer to vidt forskjellige syn på utviklingen i det kriserammede landet. Russland støtter fremdeles sittende president Nikolas Madura og har advart mot innblanding i Venezuelas indre anliggende.

Russland har mye å tape på et maktskifte i Venezuela

USA og ikke minst president Donald Trump har for lengst anerkjent opposisjonslederen Juan Guaido som Venezuelas leder, og Trump har heller ikke utelukket en amerikansk militær inngripen hvis det skulle bli nødvendig.

Nei til nyvalg

I intervjuet med BBC avviser Nicolás Maduro igjen kravet om at det må holdes nyvalg til president.

– Hva er logisk med et slik forslag? Å gjenta et valg som er holdt?

Han sa også at det bare er rundt 10 regjeringer som har støttet opposisjonslederen Juan Guaido, noe som nok er ønsketenkning fra Maduro sin side.

Det er i dag rundt 30 regjeringer som har sagt at de støtter Guaido som Venezuelas midlertidig leder, fram til det holdes nye presidentvalg.

Italy Venezuela Political Crisis

En delegasjon som representerer den venezuelanske opposisjonspolitikeren Juan Guaido var til stede i det italienske parlamentet tirsdag

Foto: Giuseppe Lami / AP

Italia er fortsatt tilbakeholden i sin støtte til opposisjonslederen Juan Guaido og vil foreløpig ikke anerkjenne ham som landets lovlige leder.

Men landets utenriksminister Enzo Moavero Milanesi sa i det italienske parlamentet tirsdag at det er nødvendig med nye presidentvalg i Venezuela så snart som mulig.

SISTE NYTT

Siste nytt