Svekket bevegelse varsler nye blokader

BEIJING (NRK): «Okkuper hver tomme» av Hongkong, lyder oppfordringen fra studentlederne i dag, etter at de planlagte politiske samtalene med byens administrasjonssjef Carrie Lam nå har gått i vasken. Men protestlederne sliter med både splittelse og oppslutning.

Demokrati-tilhenger i Hongkong

En demokrati-tilhenger sov i morgentimene gatene i finansdistriktet i Hongkong.

Foto: Bobby Yip / AFP

De politiske samtalene som skulle startet i dag strandet bokstavelig talt før de hadde begynt.

Studentene og byregjeringen har den siste uken ikke engang greid å bli enig om tema for dialogen, og at møtet ikke ville bære store frukter var på forhånd åpenbart:

Studentenes viktigste krav hadde motparten uansett ikke mandat til å forhandle. Valgordningen de vil endre avgjøres ikke i Hongkong, men i Beijing.

Varsler ny blokade i kveld

Den siste uken har antallet demonstranter blitt redusert fra titusenvis til noen hundre. For svært mange innbyggere i Hongkong er tålmodigheten tynnslitt etter et ukelangt kaos, og en turistsvikt som har ført til inntektstap i milliardklassen.

Det blir derfor avgjørende for demokratibevegelsen å samle flest mulig på Harcourt Road i kveld, som allerede er omdøpt «paraplyplassen».

Men etter å ha tilbrakt snart to uker i gatene merker også demonstrantene presset. Det er grenser for hvor lenge jobb, skole og hverdagsliv kan settes på vent for å protestere.

Forrige ukes massedemonstrasjoner med over 100.000 mennesker i gatene skjedde også som en reaksjon på politiets bruk av tåregass mot fredelige demonstranter.

Det var politiets maktbruk som gjorde at demonstrasjonene over natten vokste seg ti ganger så store.

Tilsvarende har det vært konfliktdempende at politiet den siste drøye uken har holdt seg i bakgrunnen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Telt på gatene i Hongkong

Demokratitilhengere har i morgentimene fredag fortsatt telt stående på noen av veiene til finansdistriktet i Hongkong.

Foto: Bobby Yip / Reuters

En ny folkebevegelse

Når studentene nå varsler en ny skolestreik og en ny blokade er det altså ikke gitt at de vil makte å lamme byen like sterkt som tidligere.

Men vissheten om at det er mulig å mobilisere hundretusener i fredelig protest har like fullt skapt en ny politisk selvsikkerhet og bevissthet i Hongkong.

Det er en mektig manifestasjon av sivilsamfunnets makt, som på sikt kan endre byens politiske landskap.

Studentene har fått smaken på at en annen verden er mulig.

Og for å bruke et norsk uttrykk: den kaviaren kan det bli vanskelig å få tilbake på tuben.

SISTE NYTT

Siste nytt